ЕПС оснива компанију за трговину струјом на КиМ

Електропривреда Србије (ЕПС) ће на Косову основати компанију за снабдевање и дистрибуцију електричне енергије, под називом „ЕлектроСевер", која ће имати право на издавање

и наплату рачуна, наведено је у  Споразуму који потписали премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Ица Мустафа, уз посредовање ЕУ.
У тексту споразума о енергетици наведено је да су се две стране сагласиле, а у складу с "Договором о енергетици" који су двојица премијера потписала септембра 2013, да ће Косово дозволити ЕПС-у да оснује компанију за трговину електричном енергијом у покрајини и то у складу са својим недискриминаторним обавезама у оквиру Енергетске заједнице, али и с правним и регулаторним оквиром Косова.

ЕПС ће косовској Агенцији предати документе за регистрацију тог посла пре краја августа 2015. године и он би требало да буде одобрен за седам дана, "ЕлектроСевер" ће практично поднети захтев за лиценцу на основу које ће моћи да обавља увоз, извоз и транзит и та ће јој лиценца бити одобрена.     
Лиценца за снабдевање ће важити од тренутка када Електромрежа Косова (КОСТТ) постане цлан организације ЕНТСО (Удружење европских оператора преносних система електрицне енергије).

"ЕлектроСевер" ће потписати споразуме са КОСТТ-ом да би могао да учествује на тржишту електричне енергије Косова и имаће  право на издавање и наплату рачуна, што су уобичајене активности компаније за снабдевање струјом.
У Споразуму је наведено да ће обе стране наставити, уз посредовање ЕУ, да раде све што је потребно како би омогућиле "ЕлектроСеверу" да пружи услуге дистрибуције на основу принципа из "Договора о енергетици“.

Србија и Електромрежа Србије (ЕМС) подржаце захтев КОСТТ-а за потписивање споразума о интерконекцији са ЕНТСО, укључујуци и у жалбеном поступку.
На крају Споразума о енергетици наведено је да "Косово сматра да је "имовина на територији Косова у власништву Косова", а да Србија сматра да је "имовина на територији Косова у власништву Србије", при чему се обе стране позивају на Резолуцију 1244 и на Устав Србије, односно Устав Косова.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести