EУ jе главни инвеститор у Србиjи, са 82 одсто укупних инвестициjа

EУ jе "главни инвеститор" у Србиjи са уделом од 82 одсто нето страних инвестициjа, изjавио jе данас заменик шефа Делегациjе EУ у Србиjи Oскар Бенедикт.

Oн jе рекао да су у претходних 15 година реализоване инвестициjе из EУ у висини од 15 милиjарди евра.Бенедикт jе, на конференциjи посвећеноj припремама за отварање преговрачког поглавља 30, рекао да jе то више од три четвртине инвестициjа Србиjе и да jе зато отварање тог поглавља, коjе се односи на економске односе са иностранством, веома важно за Србиjу.

“Више од 65 одсто извоза Србиjе или око две трећине се реализуjе у сарадњи са EУ”, нагласио jе Бенедикт.Oн jе, такође, навео да се у периоду од 2009. до 2016. извоз у EУ удвостручио, са 3,5 на 7,9 милиjарди евра.Бенедикт jе приметио да jе, са друге стране, Русиjа у трговинскоj размени Србиjе у 2015. години учествовала са тек 5,4 одсто, али jе додао да jе Русиjа, ипак, важна због великог увоза нафте и гаса.

“Постоjи позитиван трговински тренд Србиjе и EУ,а посебно код пољопривредних производа. Tо ствара могућност за даљу интеграциjу и улазак Србиjе у EУ и њено jединствено тржиште”, рекао jе Бенедикт на конференциjи Поглавље 30 - економски односи са иностранством: Извештаj о скринингу и припремама преговарачких позициjа, у организациjи Центра за међународне и безбедносне послове ИСAЦ фонд.

Извештаj о скринингу за поглавље 30 jе сачињен током 2016. године и тренутно Влада Србиjе и EK припремаjу своjе преговарачке позициjе, речено jе на конференциjи.Иако се поглавље 30 у случаjу других држава сматрало искључиво експертским поглављем, коjе се лако затвара, у случаjу Србиjе се може показати као велики изазов због неколико веома важних отворених питања.

Посебне изазове за затварање преговора у оквиру поглавља 30 представљаће обавеза чланства Србиjе у Светскоj трговинскоj организациjи, коjа отвара питања прилагођавања правилима те међународне организациjе, на пример када jе реч о ГMO, али и споразуми о слободноj трговини Србиjе са трећим земљама коjи мораjу бити окончани уласком Србиjе у EУ.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести