Фискални рачун биће тикет за лутрију

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да ће до краја године бити организована лутрија као промоција добре пореске политике и плаћања пореза.

Грађани ће скупљати фискалне рачуне да би играли лото, а постојаће и добар фонд награда.

– Већ имамо фирме које су се понудиле да учествују – рекао је министар на конференцији Америчке привредне коморе „Четврто пролазно време“. – И градови ће моћи да буду награђивани за успех у спровођењу пореске дисциплине и добијаће нека добра.

Србија је, по критеријуму пословне климе, боља од Македоније, БиХ, Црне Горе, али је иза земаља чланица Европске уније, показало је истраживање које је Америчка привредна комора у Србији спровела међу својим чланицама.

Амерички инвестирори су, како је истакла потпредседница АмЦхама Амелија Павић, најбоље оценили Закон о раду, смањење буyетског дефицита и скраћивање времена за издавање грађевинских дозвола. Најлошије су, по њеним речима, оценили реформу јавних предузећа, реформу парафискала која се није десила и јавних набавки.

– Око 85 одсто наших чланица сматра да је тренутно пословно окружење задовољавајуће, а многи сматрају да ће ићи набоље, када причамо о задовољству претходним реформама – рекла је Амелија Павић, која је, истичући значај чланица АмЦхама, навела да су те компаније само на име пореза на добит из претходне године уплатиле у буyет 106 милиона евра.

Председник Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић каже да су америчке комапније од 2001. године у Србију уложиле 14 милијарди евра.

Он је подсетио на то да је то четврто истраживање које Комора радила, да је прво истраживање наметнуло питање проблема тржишта рада и да је шест месеци после тога уследио одговор државе у виду Закона о раду, где је уважено 70 одсто примедби привредника. Годину касније, како каже, у истраживању наметнуло се питање сиве економије и убрзо је уследио одговор државе у виду Закона о инспекцијама.

Е. Дн.

 

Пореска запошљава још 100 нових инспектора

– Конкурс за пријем 100 пореских инспектора биће објављен до средине наредне седмице – најавила је директорка Пореске управе Србије Драгана Марковић.

Она је  казала да ће пријем нових инспектора допринети смањењу просечне старости запослених у Пореској управи, која је око 56 година.

– Управо је припремљен конкурс за 100 нових инспектора и очекујемо да најдаље до средине наредне недеље буде објављен – казала је Драгана Марковић.

По њеној оцени, бољи рад инспекције омогућиће ефикаснију борбу против сиве економије, за шта је потребна сарадња свих институција.

 

Аутомобилима порез по вредности

Министар финансија Душан Вујовић је најавио сет нових закона из свог ресора, и додао да ће до краја године бити спремни сви прописи, чија примена је у плану од 1. јануара 2017. Он је рекао да ће бити мало времена за јавну расправу јер ће први параметри буyета бити од 15. новембра. Вујовић је рекао да је време за измене пореских закона, и навео пример плаћања пореза на аутомобиле који је до сада био по кубикажи возила, уместо да се рачунала вредност.

– Увешћемо и стимулације, ако локалне самоуправе остварују више прихода то ћемо на неки начин награђивати, а приходе мање од нормираних ћемо кажњавати – рекао је он.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести