Французи би нашу топлу воду

У Новом Саду је јуче завршен скуп “Дани геотермалне енергије у Војводини 2015”, на којем се разговарало о потенцијалима овог веома значајног обновљивог извора енергије у нашој земљи,

 као и могућностима њиховог већег коришћења, чиме би се обезбедиле значајне уштеде и допринело побољшању стања животне средине. „Војводина и Србија би требало да се угледају на друге земље панонског геотермалног басена, највише на Аустрију и Мађарску, и почну да користи природне ресурсе топле воде за свој развој. Уосталом, највећи произвођач банана у Европи јењ – Исланд. Дакле, ако желимо да нешто урадимо, онда постоји начин”, поручио је потпредседник покрајинског парламента и председник Организационог одбора конференције Миливој Вребалов .

На скупу су изнета искуства и примери добре праксе коришћења геотермалне енергије из неколико земаља, а међу учесницима је био и генерални директор компаније ЕСГ из Стразбура Жан-Жак Граф. По његовим речима, могућности коришћења ове врсте енергије у Војводини и Србији су изузетне, француске компаније заинтересоване су да улажу код нас у ову област.
– Од Владе Француске затражили смо подршку за реализацију пројекта који би требало да допринесе развоју ове области у Војводини, и до краја јуна очекујемо одговор – изјавио је за „Дневник” Жан-Жак Граф. – Реч је о двогодишњем пројекту који би требало да пружи одговор на питање који су најбољи начини коришћења геотермалне енергије, а усмерен је на подземне потенцијале, као и ка потенцијалним потрошачима.
По његовим речима, до сада је већ разговарано с представницима Нафтне индустрије Србије и Београдског универзитета, јер је, појашњава, сарадња с домаћим компанијама, које су већ у овом послу, као и с научним институцијама, најбољи начин да се дају одговори на питања о ефектима коришћења геотермалне енергије. Жан-Жак Граф при томе истиче да су сагорници из Србије отворени за сарадњу и спремни да у овој области примене најновије технологије.
– Коришћење геотермалне енергије изузетно је значајно за смањење трошкова у индустрији, као кад је у питању топлотна енергија, јер се супституише коришћење гаса и мазута – каже саговорник „Дневника”, уз напомену да у Француској има заинтересованих компанија за улагање у област геотермалне енергије у Србији, при чему је истакао комапнију ДАЛКИА, чланицу ИДФ групе, која је специјализована за централно грејање и топлотном енергијом у домовини снадбева велики број потрошача.

Добрила Млађеновић

Војводина слична Алзасу
Компанија ЕСГ познато је име у Европи у области геотермалне енергије, пре свега дубоке експлоатације, и има високо развијену технологију за обављање овог посла. Жан Жак Граф указује да је подземна струкура Србије и Војводине веома слична оној у Алзасу, те да би се, уз бушења на већој дубини, могло доћи и до геотермалних вода чија је температура око 150 степени Целзијуса.

Нужна измена прописа
У закључцима, који су усвојени на крају конференције, између осталог се указује на чињеницу да законска регулатива, која прати могућности коришћења геотермалних енергетских ресурса, не задовољава у потпуности, те су препоручене измене и допуне постојећих прописа. Такође, као један од важних задатака у наредном периоду наведено је развијање едукације на нивоу општина и локалних капацитета како да убудуће интензивније користе расположиве обновљиве изворе енергије на својим територијама. Истовремено је указано и на значај државних, покрајинских и локалних подстицаја и субвенција за коришћење обновљивих извора енергије, те у том контексту препоручено да они свакако нађу своје место приликом формирања буџета на свим нивоима.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести