Гас скаче још два динара

Ако би Агенција за енергетику одборила повећање цене гаса које је најавио генерални директор ЈП „Србијагас” Душан Бајатовић, кубни метар тог енергента могао би бити скупљи најмање два динара.

Наиме, Бајатовић је рекао да се, уколико се жели да ЈП „Србијагас” буде конкурентан на тржишту и да се смањи притисак на буџет, морају унети одређене промене.

– У том случају транспорт гаса мора да буде два динара скупљи, цена мора да буде упросечена с осталим дистрибутерима, а то такође значи два динара више, и мрежарина мора бити подигнута на реалну цену – рекао је Бајатовић. – Те три мере ће донети недостајућих око 100 милиона долара годишње буyету Србије, што је износ који је сваке године недостаје у пословању ЈП „Србијагас” да би било рентабилно.

Дакле, да ли ће доћи до промене цене гаса и када би се то могло десити, не зна се поуздано, али се зна да је за то потребно АЕРС-у на време упутути захтев за промену цене. Наиме, да би евентуална промена цене могла почети да важи, потребно је да АЕРС анализира и одобри промену цене природног гаса најмање 15 дана пре примене јер потрошачи морају бити обавештени најмање толико времена раније да се цена мења, без обзира на то да ли иде навише или наниже.
Треба рећи и да цену природног гаса за домаћинства одобрава АЕРС, на основу одговрајућих и прописаних правила.

Приликом одобравања цене кубика урачунат је транспорт гаса до Србије, као и трошак транспорта кроз Србију, односно ти трошкови су саставни део цене на велико који се обрачунава свим дистрибутерима. Та цена је јединствена за све купце и не може се мењати без одобрења АЕРС-а. То значи да се, приликом утврђивања цене природног гаса за домаћинства, односно дистрибутере, прво утврди цена за ЈП „Србијагас”, потом дистрибутери, у својим захтевима за одобравање цене, достављају ту, велепродајну цену, и наравно, одређене и оправдане трошкове које има сваки локални дистрибутер. Што се тиче мрежарине, реч је о ставки која се односи на трошкове транспорта и дистрибуције гаса у оквиру дистрибутивне мреже одређеног дистрибутера и висину мрежарине, такође, одређује АЕРС и део су трошкова при утврђивању цене кубног метра гаса.

Уколико би се цена гаса променила, односно отишла навише, то би било четврто поскупљење од августа јер је гас након тог месеца, поскупео у октобру, а кубик гаса за домаћинства скупљи је и од 15. новембра, када је цена повећана 3,3 одсто. Садашња просечна цена кубног метра гаса за ову категорију потрошача износи 49 динара, без обрачунатог пореза на додату вредност. Када се и урачуна и ПДВ, који је десет одсто, кубни метар гаса скупљи је око пет динара, па се долази до цифре од око 55 динара. 

Д. Млађеновић

 

Сви морају плаћати гас

Душан Бајатовић је најавио и промене у наплати гаса од почетка следеће године, рекавши да је од Владе Србије добио налог да од 1. јануара сви морају да плаћају гас. Истакавши да је реч о налогу, он је нагласио да неће бити баш тако лако првог јануара заврнути вентил јер он није Владимир Путин па да свима заврне гас.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести