Гаса стиже мање, али биће га довољно

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да током зиме неће бити проблема са снабдевањем гасом, и поручио грађанима да не морају да брину.

– Све у вези с исплатом дугова умећемо да решимо с руским партнерима и да нађемо решење у корист грађана Србије – поручио је Вучић из Чешке, где борави у званичној посети, а поводом сазнања да Србија дугује Русији 200 милиона долара за испоручени гас.

По писању појединих медија, Србија добија 28 одсто мање гаса из Русије због нерегулисаног дуга за тај енергент. Одлука је уследила јер премијер Александар Вучић приликом недавне посете руског председника Београду није потписао протокол о регулисању враћања дуга за гас. Како наводе медији, он је одбио да потпише документ о плаћању око 200 милиона динара дуга за руски гас до марта наредне године јер је сматрао да је такав захтев био неумесан и нефер, а с обзиром на чињеницу да Русија преко Нафтне индустрије Србије увелико профитира у Србији, што је, с друге стране, омогућено штетним уговором о продаји те компаније, склопљеним између Русије и Србије 2008. године.

– Испоруке гаса из Русије Србији биће смањене и укупан дуг који имамо за гас износи 200 милиона долара – потврдила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић .

Коментаришући медијске наводе да је Владимир Путин одлучио да смањи Србији испоруку гаса 28 одсто, она је рекла да не може потврдити да ли је у питању тај проценат, али да се испоруке гаса смањују за целу Европу па тако и за Србију.

Потпредседница Владе је рекла да је Србија спремна да врати дугове за гас.

– С Русијом имамо партнерске односе, наш укупан дуг је 200 милиона долара. Спремни смо да вратимо 100 милиона убрзо, али морамо да радимо као партнери и да причамо сваки дан – рекла је Зорана Михајловић.

– Србија мора да плати дуг за гас који је потрошен и сада смо с још неким земљама „на тапету” код Русије – каже уредница „Балкан магазина” Јелица Путниковић.

Она сматра да је прави разлог за ту одлуку чињеница да гас није редовно плаћан и то што је дуг нарастао.

– Ту је и део дуга „Србијагаса” „Гаспрому” још из деведесетих година прошлог века, који се плаћа таксативно према неким договорима, али ту је и овај нови дуг, који је растао све више – каже Јелица Путниковић. – Руси су решили да од свију наплате оно што испоручују, али је страшно што је на почетку зиме дошло до тога да Руси морају да нас опомену и кажу ‘људи, морате да платите оно што сте потрошили’. Ми смо малтене исти као Украјина, понашали смо се као они, нисмо плаћали, само што су они много већи потрошач.

Став да је Русија добро прошла код приватизације НИС-а и да због тога нешто дугује Србији она види као неодржив.

– Ушли смо у ту причу пре више година, то је била нека претходна власт, а ако нам је неко крив што смо неповољно продали НИС, то су наши политичари, који нису преговарали, нису схватали вредност онога што су продали – каже Јелица Путниковић.

Због тога што је међудржавни споразум склопљен и што су га подржали тадашња Влада и Скупштина, Србија нема избора.

– Ми не можемо казати да нећемо да плаћамо гас јер су Руси јефтино добили НИС, и да кажемо да би требало да нам поклањају гас. То је као дечја игра и једна озбиљна држава не може тако. Не можемо ми сад казати ‘пуј пике не важи’, зато што су се променили политички услови у Србији – каже Јелица Путниковић.

Д. Млађеновић

 

„Банатски Двор” пун

Руска компанија „Гаспром” напунила је подземно складиште гаса „Банатски Двор” са 450 милиона кубних метара гаса, колики је и пун капацитет тог складишта, сапштили су  недавно Јавно предузеће „Србијагас” и „Гаспром”. Оно може дневно испоручити пет милиона кубних метара гаса.

Годишња потрошња гаса у Србији је свега 2,4 милијарде кубика, што значи да га у Банатском Двору има за два месеца потрошње.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести