Гасовод ће повезати Бугарску и Србију

Министар рударства и енергетике Александар Антић и његова бугарска колегиница Таменушка Петрова потписали су у Софији

Меморандум о разумевању за изградњу пројекта гасног интерконектора Бугарска–Србија, који је, како је истакнуто, изузетно важан за наше две земље, али и за сигурност снабдевања гасом читаве Европе.

Антић је након потписивања Меморандума оценио да је то изузетно значајан дан за Србију и Бугарску.

– Могу да кажем, најважнији корак у реализацији пројекта изградње гасног интерконектора између Бугарске и Србије. Ми смо Меморандумом дефинисали све кључне елементе тог пројекта, све заједничке техничке елементе, приступне тачке, капацитете, сва кључна питања везана за реализацију самог пројекта – рекао је Антић.

Министар је истакао да је бугарска страна финансирање пројекта дефинисала као чланица ЕУ, а да ће српска страна то учинити у данима пред нама.

Очекује да ће тај пројекат ући у ИПА финансирање за 2017. и да ће Србија имати оперативна средства већ у 2018, те да ће, у складу с динамиком неопходном за реализацију пројекта, интерконектор бити оперативан 2020.

Антић је рекао и да је Влада усвојила Просторни план за реализацију пројекта и након потписивања Меморандума следи финализација договора и преговора с Европском комисијом, која до краја треба да дефинише финансирање тог пројекта са српске стране.

Министарка енергетике Бугарске Таменушка Петкова рекла је да је њена земља од ЕУ добила 45 милиона евра за изградњу интерконектора, да је прва фаза завршена те да следи друга, кључна фаза изградње.

Она такође очекује да ће гасовод Бугарска–Србија постати оперативан 2020.

Како Тањуг сазнаје, српска деоница требало би да кошта до 80 милиона евра, а до сада је за пројекат испреговарано 50 милиона евра из европских фондова.

Потписивању Меморандума присуствовали су директор „Србијагаса” Душан Бајатовић и амбасадор Србије у Бугарској Владимир Чургус, а наш министар је пре потписа бугарској колегиници уручио букет цвећа јер јој је  био рођендан.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести