Где привредне коморе образују, незапослених је мало

Заменик генералног директора асицијације немачких трговинских комора (ДИХК) Фолкер Трајер истакао је у Београду да, ако постоји добар коморски систем, нема слабе привреде.

Он је новинарима, поводом трибине „Мењамо се – за снажан глас целе привреде”, казао да је снажна Привредна комора Србије важна немачкој привреди као партнер за сарадњу. То би, по његовим речима, у Немачкој показало да српска привреда функционише и да се глас приватног сектора чује у политици.

Трајер је, с тим у вези, указао на потребу законски обавезујућег чланства у ПКС-у, додајући да то пружа могућност да сви чланови артикулишу свој став, али и да Комора нуди услуге за развој привреде, стручног образовања и интернационализације привреде.

Он је нагласио и да ће, после реформе ПКС-а, након што буде даље оснажена, Србија постати још интересантнији економски партнер Немачке, а и интересантнија за инвеститоре.

Он је објаснио да је немачка привреда одлично прошла кроз финансијску и економску кризу и да то има везе с разумном економском политиком последњих година, не само актуелне владе, већ и претходних. Истовремено је подвукао да то има везе и с постојаним институцијама које подржавају привреду, које износе став привреде, а то раде коморе. Коморе, како је нагласио раде и на стручном усавршавању људи, што је комплементарно академском образовању.

– Предузећа сама одлучују о томе како се образује омладина – казао је Трајер. – То је важан аспекат, захваљујући којем Немачка и Аустрија имају најмању незапосленост младих. То је увидела и америчка администрација те је председник САД Барак Обама у говору нацији похвалио немачки модел стручног образовања.

По његовим речима, други елемент на којем се заснива снага немачке привреде је што коморе имају јаку мрежу и сарадњу, што је основа за интернационализацију привреде.

– Немачка привреда стоји добро због добре политике, али и добрих институција као што је коморски систем – сажео је Трајер. – ЦАко постоји добар коморски систем, нема слабе привреде. Коморска организација може бити добра ако је добра привреда. То иде једно с другим. Потребне су коморске структуре, али је потребно и да се испуне животом.

Е. Дн.

 

Важно регионално организовање

Трајер је рекао да је неопходна регионална сарадња и да је потребно имати снажан глас.

– Законски обавезујуће чланство створило би услов да свако предузеће учествује у обликовању тог става, а и да Влада има партнера за разговор – указао је он, додајући да је то добро за развој земље и региона.

Поњеговим речима, није у супротности имати регионалне и централне коморе јер је битно да постоји снажан глас и у региону.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести