Геопросторним подацима повезујемо Европу

– Србија је укључена у израду европске платформе за просторне податке (European location framework) који ће геопросторним подацима повезати Европу, што ће бити значајно за

српску привреду и привлачење инвеститора – изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић након отварања 16. генералне скупштине ЕуроГеографикса, која је у Београду окупила лидере европских националних картографских, катастарских и земљишнокњижних институција. – Практично, једним притиском на дугме имаћемо информације из целе Европе.

Она је истакла да је веома значајно што су Београд и Републички геодетски завод домаћини тако значајног скупа, којем присуствује 150 делегата из 46 земаља.

– Влада све ради да подигне привредни развој и створи амбијент да се овде улаже – рекла је Зорана Михајловић, додајући да је у току процес реформисања Катастра који треба да омогући тачне податке за инвеститоре. Она је рекла да се у том правцу ради на изменама и допунама закона о премеру и о Катастру.

Градски менаyер Горан Весић рекао је да умрежавање геопросторних података значи да ће, на пример, инвеститиори из Немачке који желе да граде тржни центар у Србији моћи у Немачкој да виде све просторне податке и сазнају за локације где се може градити, као и да сазнају статистичке податке који су им важни за ту инвестицију.

Директор Републичког геодетског завода Бошко Драшковић је рекао да ће размена геопросторних података бити важна за планирања на европском нивоу и да ће само једном кликом миша бити доступни геопросторни и информациони подаци који ће бити повезани са статистичким подацима, на пример, грађевинским, социјалним и другим.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести