Грађевинари за „црне листе”

– Крајње време да се уведе ред и напокон зна ко шта може радити, али треба повести рачуна и о томе да су неки извођачи радова дошли у ситуацију да буду на „црној листи” кривицом државе – изјавио је за „Дневник”

потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић

– Држава је добре фирме гурнула у проблеме зато што им многи радови нису плаћени, а оне потом нису могле измиривати своје обавезе, дати плате радницима или наставити радове, и треба видети ко је за то одговоран – рекао је Родић.

Грађевинска предузећа којима је држава редовно исплаћивала новац за обављене радове, а нису испоштовала предвиђене рокове, морала би да буду на „црној листи”, навео је он, и указао на то да има много таквих фирми. Представници грађевинара подржавају план ресорног мнистарства да направи „црне” и „беле” листе извођача радова да би се избегле преваре у грађевинским пословима и заштитили радници и грађани од „ташна-машна” фирми.

Родић каже да су проблематичне фирме које су, на пример, биле ангажоване без одговарајућих референци или из „неких личних интереса”, или анагажовале неквалитетне и проблематичне подизвођаче. Направиле су проблем на неким градилиштима чији је инвеститор држава.

– Дошли смо у ситуацију да плаћамо пенале, а имамо и штету за државу по питању квалитета и рокова – навео је потпредседник Грађевинске коморе Србије.

Он истиче да, ипак, треба видети колико су грађевинске фирме заиста криве за проблеме у реализацији посла и да, ако јесу, свакако треба да сносе последнице и буду на „црној” листи.

Родић је рекао да нови Закон о планирању и изградњи, који би требало да буде усвојен до краја године, треба да уведе ред у грађевинској индустрији да би се избегле „ташна-машна” фирме, пошто има случајева да неке немају ниједног запосленог, а учествују у реализацији великих пројеката.

Председник Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Србије Душко Вуковић је рекао Тањугу да би та синдикална организација требало да учествује у изради „црних” и „белих” листа извођача и достави своје предлоге.

– Јавност и купци станова треба да буду упознати с тим листама када буду направљене. Као друштво, морамо да се удружимо и спречимо све који крше разне законе – поручио је Вуковић.

По његовим речима, грађевинари који заслужују да се нађу на „црној” листи крше законе о раду и о безбедности и здрављу на раду, не исплаћују зараде радницима, не плаћају порез нити измирују друге обавезе према запосленима...

Он сматра да би на том списку требало да се нађе много више од предвиђена 542 предузећа.

– Мислим да се тренутно велики број предузећа може наћи на црној листи, пошто велики број њих упошљава раднике на црно – додао је Вуковић.

С. Г.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести