Грџалију: Економском сарадњом рушимо баријере

Председник Привредне коморе Косова Сафет Грџалију поручио је данас да Србија и Косово економском сарадњом руше баријере и да приоритет мора да буде економски развој региона.

"Да је неко рекао пре 10 година да ћемо имати такве скупове, не би веровао, али ово је нова реалност, која нас обавезује да приоритет мора да буде економски развој у региону", истакао је Грџалију  на конференцији привредних комора Западног Балкана у Бечу.

Он је казао да економске интеграције морају да имају основу у дијалогу и партнерству и да је управо то оно што привредне коморе Србије и Косова покушавају да ураде.

"Ако неко заслужује аплауз то је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, јер има храброст за такве састанке. Истина је да имамо слчне проблеме, доле је тешко живети", навео је Грџалију.

Како је рекао, Балкан је део југоисточне Европе и што пре то схватимо постаћемо део Европе.

Грџалију је казао да су важна четири слова Е - Европа, економија, едукација и енвајромент (окружење), као и да пројекти морају да буду мост повезивања и скидања баријера.

Он је рекао да је то Европа исто радила раније када је формирала ЕУ и поручио да је доста било политике и прошлости, као и да је сада потребна економија.

"Ово треба да буде први корак за један дужи пут који нас очекује. Одлучили смо да следеће састанак буде у Скопљу", рекао је Грџалију и додао да неко гради зидове и границе, док су привредне коморе Србије и Косова одлучиле да граде мостове.

Директор за међународне послове Еврокоморе Дирк Вантигем је казао да је њему задовољство када види представнике привредних комора Западног Балкана уједињене за једним столом, с обзиром да већ 20 година сарађује са њима.

"Бизнис заједница иде брже него политичка заједница и морамо да идемо брже од политике. То је оно што нас води да кренемо напред у интеграцине процес.  ЕУ чланице наставиле да показују јак интерес за земље региона. Ми смо ваши лобисти и представници, с обзиром да смо у контакту са европским званичницима", казао је Вантигем.

Он је приметио да је проширивање ЕУ је мало одложен процес, као и да је европски комесар за проширење Јоханес Хан је рекао да се морамо фокусирати на економију, која ће направити промену.

"Подржавамо Берлински процес који је добра иницијатива", додао је Вантигем.

Заменик председника Уније комора Турске Ендер Јорганцилар је рекао да је турска пословна заједница  одувек подржавала мир и сатадњу на Балкану, а ми привредници смо прави пример за бољи и стабилнији регион.

Према његовим речима, ниво економске интеграције на западном Балкану није довољно висок, и важно је да се земље снажније повежу, те регион постане у већој мери интегрисан.

Он је оценио да проблем представља одлив мозгова и да се мора зауставити, јер су млади важни за процес привредне трансформације.

Даље се осврнио на инвестиције Турске на Балкану, рекавши да стално расте и да Анкара регион посматра као чвориште ка ЕУ.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести