Хипо банке на Балкану иду Американцима

Мрежа банака на Балкану аустријске Хипо Алпе Адриа банке (Хyпо) биће продата америчком фонду Адвент, потврђено је данас из Хипо банке у Београду.

Амерички фонд Адвент, у партнерству са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), требало би да буде нови власник Хипо Алпе Адриа банака које послују на територији југоисточне Европе, одлучено је синоћ, саопштила је та банка, потврдивши ранију Тањугову информацију.

Потписивање купопродајног уговора са новим власником мреже Хипо банака које послују у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији, очекује се ускоро, након што држава Аустрија, као власник Хипо Алпе Адриа групе донесе званичну одлуку о томе. До тада, власништво над овом групацијом привремено ће бити пренето на фирму-ћерку државног холдинга ОеИАГ, Фимбаг.

За закључење послова око куповине Хипо банака на Балкану потребне су још одлуке органа будућих власника - Адвента и ЕБРД-а. Исто тако потребно је и одобрење немачке "Бајерн ЛБ", некадашње мајка-банке Хипо Алпе Адрије.

Од данас је Хипо Алпе Адриа Банк Интернатионал АГ подељена је на холдинг Хипо банака које послују у југоисточној Европи, чији би нови власник требало да буде фонд Адвент, и на део под називом Хета Ашет Ресолутион, који ће се постепено разграђивати и за који није планирана продаја.
"Одлуци о новом власнику претходили су интензивни преговори са потенцијалним инвеститорима, јер смо настојали да очувамо интегритет и обезбедимо сигурну будућност пословања мреже Хипо банака у југоисточној Европи", истакао је председник Управног одбора Хyио Алпе Адриа Банк Интернатионал АГ, Херберт Валтер.

За ову мрежу, како је додао, било је заинтересовано неколико озбиљних инвеститора што сведочи о њеном значају и лидерској позицији у банкарском пословању у овом делу Европе.

Он је истакао да би партнерство у власништву фонда Адвент и ЕБРД-а требало да представља идеалну комбинацију искуства у инвестиционим улагањима и управљачким процесима и познавања тржишта на коме Хипо банке послују.

У складу са процесом реконструкције Хипо групације, долази и до промена у Извршном одбору.

Александар Пикер, досадашњи председник Извршног одбора Хипо Алпе Адриа Банк Интернатионал АГ и Рајнер Зихерт, досадашњи члан Извршног одбора, биће именовани на исте позиције у новом холдингу банака за југоисточну Европу.

Такође, Стефан Селден, који је до сада управљао Сектором оперативних послова, биће члан Извршног обора задужен за управљање ризицима у новом холдингу.

Мрежа Хипо банака у југоисточној Европи се састоји од шест банака у пет земаља - Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији, са укупним билансом од око 8,4 милијарди евра, 245 пословница и око 1,15 милиона клијената.

Одлука о новом власнику донета је у складу са одлуком Европске комиције, усвојеном у септембру 2013. године, према којој је предвиђено да продаја буде окончана до јуна 2015. године.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести