Има наде за „Петрохемију”, МСК, „Азотару”...

До Нове године седам од 17 стратешких предузећа, чију је приватизацију Влада Србије одложила до маја наредне године, добиће стратешке партнере. Министар привреде Жељко Сертић није прецизирао којих ће

 то седам предузећа добити нове власнике, али је сама најава да се ради на решењима за седам стратешких предузећа до краја године веома важна. Тим пре јер Фискални савет Србије изражава бојазан да би се и наредне 2016. године могли јавити непланирани фискални трошкови за јавна и државна предузећа.

Министар Сертић, међутим, додаје да део од 17 стратешких предузећа ипак неће моћи да преживи, као и да је судбина појединих – као што су „Ресавица”, РТБ „Бор” и „Галеника”, у овом тренутку неизвесна.– За свако предузеће у претходном периоду су направљени јасни планови о томе када ће њихово питање да буде решено. На сваких седам до десет дана одржавамо састанке и морамо да вршимо константни притисак на њих да би реализовали послове које смо им дали – објасни је Сертић, додајући да највећи део тих предузећа има проблем функционисања и да ће тешко моћи да преживи након маја следеће године уколико се не буде у међувремену нешто урадило. – За разлику од њих, помаци су направљени у петрохемијском комплексу. „Петрохемија” данас функционише позитивно, покренут је МСК, „Азотара” с 1.000 запослених има услове пословања да може да функционише и ту треба да се врло брзо донесе одлука о томе на који начин ћемо реализовати приватизацију.

Но, све до маја наредне године, што је рок за решавање питања приватизације тих предузећа, држава ће морати да их „одржава” из буyета, а на то пажњу скреће и Фискални савет Србије, који не спори да се на решењима ради, али, како наводе, још увек није извесна судбина 17 стратешки важних предузећа у приватизацији и евентуални фискални трошкови који би произашли из решавања њиховог статуса.

Влада Србије је у мају ове године одредила којих 17 предузећа су од стратешког значаја за привреду и чија приватизација се одлаже годину. У тим предузећима запослено је око 22.000 радника, а процена је да имају шансе да се ревитализују. По предлогу Министарства привреде, на том списку су Фабрика мазива Крушевац, Фабрика аутомобила Прибој, ХИП „Петрохемија”, ПКБ корпорација, „Ресавица”, „Јумко”, „Трајал корпорација”, „Галеника”, „Политика” а. д., „Икарбус”, РТБ „Бор”, „Холдинг каблова Јагодина”, Холдинг предузеће „Прва петолетка” из Трстеника и четири његова зависна предузећа.

Министар Сертић је једино сигуран у то да ће Метанолско-сирћетни комплекс из Кикинде, који од пре неколико дана поново ради после вишегодишњег застоја, бити продат пре маја наредне године јер за њега постоје заинтересовани купци из Русије и Азербејyана, а помиње се и једна европска компанија.– Важно је истаћи да Влада гледа која су решења најбоља за раднике јер је реч о врхунској фабрици. МСК је компанија изузетно значајна за привреду Србије, која ће сада доносити 0,3 одсто БДП-а. Та фабрика прерађује гас. Ако смо у стању да обезбедимо добру цену те сировине, онда не морамо да журимо с тражењем партнера и нема страха за њен рад, односно њену будућност – рекао је Сертић.

Љ. Малешевић

Сертић: Ковин иде по закону

Министар привреде Жељко Сертић одбацио је јуче наводе да кочи преговоре с две кинеске компаније о улагању у рудник „Ковин” као неистините, истичући да покрајинска администрација треба да изда одговарајуће дозволе да би се преговори могли наставити.Сертић је рекао да су потпуно неосновани наводи појединих медија, објаснивши да та инвестиција, вредна више од милијарду евра, мора да се реализује у складу са законом, те да се тачно зна ко шта треба да уради.

– Покрајинска администрација треба да изда потребне дозволе за резерве у руднику „Ковин”, после чега Министарство енергетике може да уђе у процес преговора с потенцијалним инвеститорима о реализацији тог пројекта – рекао је Сертић.Поједини медији су навели да кинеске компаније „Цхина Хуадиан” и „Тианин Дредгинг” већ два месеца чекају да српска страна потпише меморандум о стратешком партнерству, који подразумева улагање у подводну експлоатацију угља и изградњу електране од 700 мегавата у руднику „Ковин”.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести