Индустрија скочила 8,2 одсто

– Укупна индустријска производња у 2015. забележила је импресивно повећање од 8,2 одсто у односу на претходну годину – рекао је економиста Стојан Стаменковић на

представљању новог броја часописа „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ).

Он је у Привредној комори Србије рекао да је у другом делу године међугодишње повећање било још изразитије – у децембру је износило 11 одсто.

– То није толико промена односа понуде и тражње, колико је условљено поплавама у 2014. јер су главни чиониоци пораста укупне индустријске производње у 2015. производња електропривреде и пораст производње рударства – прецизирао је Стаменковић.

У новом часопису МАТ наводи се да су за оцену текуће привредне активности и активности у наредном периоду битна кретања у прерађивачкој индустрији. Пораст њене производње у прошлој години био је 5,3 одсто.

Економисти наводе да је тај пораст значајан јер је тиме надокнађен пад у 2014. од 1,4 одсто, али да је то свеједно ниже од прогнозе коју су дали пре три месеца, а по којој се очекивало да ће раст производње прерађивачке индустрије у целој 2015. износити шест одсто.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести