Ирци ће правити цемент у Србији

Компанија „Холцим” продаће своје фабрике у Србији ирској компанији ЦРХ, као део договора о спајању с „Лафаржом”. Компаније „Холцим” и „Лафарж” саопштиле су да су у

процесу најављеног спајање постигле договор о продаји ирској компанији ЦРХ дела своје имовине у већем броју земаља, укључујући и имовину „Холцима” у Србији. Како се наводи у саопштењу, имовина укључује делове пословања двеју компанија у седам европских земаља, Канади, Бразилу, на Филипинима и у САД, а вредност уговора износи 6,5 милијарди евра. Европске земље у којима ће бити отуђени делови „Холцима” или „Лафаржа” су Немачка, Румунија и Велика Британија, где ће бити продата имовина „Лафаржа”, и Француска, Мађарска, Словачка и Србија, где ће бити продата имовина „Холцима”.

„Холцим” у Србији поседује цементару у Поповцу код Параћина и фабрику бетона у Београду. „Лафарж” је власник цементаре у Беочину и фабрике бетона и цемента у Београду.

Компаније „Холцим” и „Лафарж” најавиле су раније фузионисање у највећу светску компанију за производњу цемента и грађевинских материјала, „ЛафаржХолцим”, а тела за заштиту конкуренције условила су то спајање продајом дела имовине обеју компанија. Продаја је, како се наводи, условљена успешним фузионисањем „Холцима” и „Лафаржа” и њени детаљи биће предочени телима за заштиту конкуренције и акционарима ЦРХ-а. Делови „Холцима” и „Лафаржа” који су понуђени на продају имали су 2014. године укупан промет који је процењен на 5,4 милијарде евра и добит од 744 милиона евра.

ЦРХ је произвођач грађевинских материјала који послује на 3.400 локација у 35 земаља и има погоне, између осталог, и у Пољској, Словачкој, Чешкој, Мађарској, Румунији и Украјини, као и Кини, САД и другим земљама.

Компанија запошљава 76.000 људи.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести