Извеземо 20 милиона литара, а увеземо 40 милиона

Производња грожђа у овој години биће нешто мања него претходне, а очекивана производња вина је око 39 милиона литара. Увоз вина и ове године достиће ће 40 милиона долара,

док ће извоз бити свега 20 милиона.

Виноградарство и винарство као грана пољопривреде је у експанзији, речено је на седници Групације Привредне коморе Србије за винарство и виноградарство, због чега је неопходна синергија и заједничка активност произвођача, удружења и пословних асоцијација за унапређење конкурентности домаћих вина на страним тржиштима. Као посебно важно, истакнуто је да се мора радити на подизању свести домаћих потрошача о конзумирању српских вина да би се смањио велики увоз.

У току је доношење новог закона о вину и пратећих подзаконских аката да би прописи из те области били усаглашени с ЕУ регулативом и прилагођени актуелној ситуацији у домаћем виноградарству и винарству. Наиме, узгој винове лозе и виноградарство значајан су део развојног потенцијала Србије, а вински путеви у Србији одавно су дефинисани. Недостају нови смештајни капацитети и угоститељски садржаји, као и целокупна инфраструктура, али и промовисање Путева вина Србије. Све то, истакнуто је на Групацији за виноградарство и винарство, мора се радити по правилима и прописима који важе у Европској унији јер је то једини начин да српска вина буду продавана на страним тржиштима, али и да се домаћи виноградари прилагоде и знају шта се од њих очекује.
Љ. М.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести