Извршитељи куцају на врата 19.400 домаћинства

„Заборавни” потрошачи струје, који је троше, али не плаћају, по свему судећи то ће морати да учине јер је принудна наплата почела, односно покренут је поступак извршења, а дужницима су упућени закључци о извршењу.
struja, strujomeri, isključenje struje Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Поступак је тек започео, а како кажу и у Комори извршитеља и у ЕПС-у, проблема приликом уручења закључака није било.

По речима заменице председника Коморе извршитеља Светлане Манић, процес принудне наплате је још увек у почетној фази и рано је да се говори о резултатима.Слободно се може рећи да потрошача који ће струју морати да плате приндуно има свугде у Србији. По речима Светлане Манић, дужници из Војводине представљају негде око 20 одсто свих утужених потрошача, а у ЕПС-у кажу да је у Војводини поднето укупно 19.410 предлога за извршење

– Извесно је да је мањи проценат дужника платио свој дуг после упућивања опомене из ЕПС-а, што је урађено пре утужења па је за те потрошаче „ЕПС снабдевање” повукло предлоге за извршење – каже Светлана Манић. – Извршитељи су донели закључке о извршењу који се уручују дужницима, а уколико прва достава буде неуспешна, након 15 дана поступак доставе се понавља.

Наша саговорница указује на то да је, после прве доставе, било око 30 одсто неуручених закључака, али да ће се тај проценат сигурно смањити другом доставом.

– Разлози за неуручење закључака о извршењу су различити – негде су објективне природе, уколико се дужник преселио, отпутовао или у међувремену умро, али има и случајева да дужници избегавају пријем тог закључка. Приликом уручења нема никаквих проблема, а нема ни разлога да их буде јер је реч о рутинском послу, који се, углавном, обавља путем поште или достављача из канцеларије извршитеља – каже Светлана Манић. 

Слично кажу и у ЕПС-у, истичући да резултати принудне наплате дугова за струју још нису видљиви, пошто да је поступак у почетној фази. Из тог предузећа указују и на то да за сада није могуће прецизно утврдити колико је дужника измирило своје обавезе јер евиденцију о уплатама дужника воде дистрибуције, а оне се уносе и евидентирају спорадично те није могуће у сваком тренутку имати јасну и прецизну слику.

Да подсетимо, поступак принудне наплате покренут је у складу са законским обавезама, а односи се на дуговања за струју утрошену закључно с новембром 2013. године. Пре покретања поступка принудне наплате, дужницима је из „ЕПС снабдевања“ била упућена опомена, али и поред тога је много оних који нису платили па је бројка „заборавних“ платиша око 100.000. Они ће свакако морати да плате свој дуг, али ће то бити принудно, а наравно, износ ће бити виши јер ће, уз дуг, морати да плате и законску камату, али и трошкове принудне наплате.

Дужници свој дуг могу платити у року од осам дана од пријема закључка о извршењу, и тада плаћају основни дуг за струју, затезну камату, трошкове поступка, који су за износ до 30.000 динара „тешки” 4.680 динара (уз урачунат порез на додату вредност) и одговарјуће трошкове – награду за извршитеље. Уколико се плати у року од осам дана, плаћа се половина награде – 1.800 динара, а након тог рока дупло више – 3.600. То значи да ће за дуг за струју од 10.000 динара, заједно с каматама, значајно нарасти и да се за разрешење дуговања мора платити 16.480 динара. Уколико се дуг плати после осам дана, биће 18.280 динара.  

Д. Млађеновић
 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести