Јефтинији гас за домаћинства за 2,7 динара по кубном метру

Цена природног гаса од ће јуна за домаћинства бити нижа 5,1 одсто, а за кориснике јавног снабдевања 5,4 одсто, саопштила је Агенција за енергетику.Снижење цена гаса последица је усклађивања

 с ценама деривата нафте на основу којих се одређује увозна цена природног гаса, као и промене курса америчког долара.У Србији десет одсто домаћинстава, односно 249.000, има прикључак на гас.У 2014. години гас је куповало 225.000 домаћинстава. Они ће у просеку кубни метар природног гаса плаћати 2,7 дин (без ПДВ-а) мање него до сада.Након децембра 2013. године, то је друго смањење цена природног гаса, наводи Агенција за енергетику.

Како ствари стоје, то је само једно од низу снижења цена тог енергента. Наиме, министар рударства и енергетике Александра Антић изјавио је јуче да очекује да ће у трећем и четвртом кварталу ове године цена гаса бити додатно снижена. Антић је новинарима у паузи Европског бизнис-конгреса који се одржава у Београду и којем присуствује шеф „Гаспрома” Алексеј Милер, рекао да ће с Милером разговарати о гасном снабдевању Србије. Он је поручио да ће са шефом „Гаспрома” разговарати о могућности снижења цене гаса за велике компаније у Србији које гас користе као сировину. Антић је казао да је та прилика, „као и свака друга, добра да покушамо да се изборимо за повољнији положај наших компанија на тржишту кроз обезбеђивање повољнијих цена гаса”.

– Приоритет Србије у енергетици је изградња гасне интерконекције с Бугарском да бисмо се повезали на гасовод који треба да се гради из Азербејyана – изјавио је Антић, и нагласио да је Србија заинтересована и за гасовод „Турски ток” и све остале пројекте који могу обезбедити диверзификацију снабдевања наше земље гасом.

– То неком може да се свиди или не – рекао је Антић, одговарајући на питања новинара да ли се у енергетици Србије дешава преокрет и да ли се наша земља, прихватајући пројекат гасовода из Азербејyана, окреће, уместо сарадње у енергетици с Русијом, сарадњи с САД.Антић је рекао да то питање не треба политизовати и да Србија има одговорну позицију, да са свима „игра отворених карата” јер жели да обезбеди диверзификацију извора и додатне изворе снабдевања гасом.

Министар енергетике је додао да је у плану да гасна конекција с Бугарском, која ће омогућити повезивање наше земље на планиране гасоводе „Тап” и „Танап”, почне да се гради у 2016. години, и најавио да Србија покушава да обезбеди сав новац, или његов највећи део, за тај пројекат из европских фондова.

Д. Млађеновић
 

Вучић: Треба нам гас и из Азербејyана

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за америчку новинску агенцију АП да је Србија је спремна за диверзификацију извора гаса. АП наводи да је премијер рекао да је једна од могућности гасовод којим би се гас у Европу допремао из Азербејyана.– Што се тиче енергетске безбедности, енергетске сигурности, Србија је спремна за диверзификацију извора гаса, што је такође веома важно за наше америчке пријатеље – рекао је Вучић у интервјуу који је за АП дао у Тирани, где је у дводневној посети.Агенција оцењује да подршка гасоводу за транспорт гаса из Азербејyана представља велики политички заокрет за Србију, традиционалног руског савезника.

Милер: Циљ је повезивање

Шеф „Гаспрома” Алексеј Милер казао је да је циљ Европског бизнис-конгреса интеграција западних и источних економија јер то постаје све актуелније питање.
Он је најавио да ће на конгресу бити донете одлуке у вези с, како је рекао, „географским ширењем наше делатности”.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести