Када падају цене станова, (не) морају и порези

Пад цене станова код нас обрадовао је заинтересоване купце, али забринуо надлежне у општинама и градовима широм Србије: они порез на имовину разрезују у складу с ценама некретнина на тржишту.

Зато би наредне године ту могло следити појефтињење, што за њих значи мањи приход.

Шта се сада догађа на плану пореза на имовину за грађане и за општинске администрације?

Последња овогодишња рата стиже на наплату 15. новембра. На обвезницима је да је измире, као и све друге заостале, уколико их имају. Ако то не учине, уз рату ће платити и затезну камату. Она се пак израчунава тако што се на референтну стопу Народне банке Србије додаје десет одсто – значи да је стопа 18,5 процената. Због неажурног плаћања могу бити једнократно кажњени сумом до 50.000 динара. 

Током овог месеца општинске пореске администрације не само да убирају порезе већ и раде анкету. Прикупљају се подаци о ценама станова и ствара база на основу које ће се водити пореска политика и писати решења. Више о новинама знаће се тек почетком децембра. Што се тиче цене станова, оне су код нас у последњих шест година трећину пале, а ове године бар пет одсто, мада је незахвално давати општу оцену. Пад цена је различит не само од града до града већ и од кварта до кварта.

Општине могу тај порез наплатити у износу од највише 0,4 одсто тржишне вредности некретнине. Много градова и општина је узело нижу основну стопу и она се креће 0,2 до 0,3 одсто. Од те суме се одузима 0,8 одсто амортизације за сваку годину старости, с тим што та сума не може прећи 40 одсто суме за опорезивање. Уколико власник живи у стану, има право на олакшицу од 50 одсто.

Шта се пак догађа од општине до општине?

Сремска Митровица је једна од оних које су претходних година успевале да напуне касу бољим евидентирањем некретнина. По речима  начелника за градски буyет Душка Шарошковића, у току је прикупљање података о некретнинама. Тек када се тај посао зварши и подаци среде, моћи ће да се каже нешто више о пореској политици за наредну годину. Пада цена некретнина свесни су и они.

У Зрењанину су такође снимања у току, а шефица одсека пореске администрације у граду на Бегеју Николина Шерфезе каже да је било пада цене, али да су они код одређивања пореза податке тражилу по уговорима у надлежном суду. Из уговора је било јасно да су странке, веома често, пријавиле нижу цену да би платиле мањи порез код куповине. То је посредно утицало и на наплату пореза. Откако је промет некретнина дошао у надлежност јавних бележника, и цена је реалнија, а то ће се узети у обзир при разрезивању пореза.

Прва рата пореза за наредну годину плаћа се аконтативно као четвртина суме исписане на претходном решењу. На наплату стиже 15. фебруара. Следеће су истог датума у мају, августу и новембру. Решења за текућу годину обично стижу за летњу рату. Зато надлежни у општинама имају времена да усагласе политику с буyетским потребама, а и да попишу куће, локале, станове, магацине и хале које немају у евиденцији. Друга опција је да стопу подигну до макисимума, а то би било не праведно према обвезницима који су у евиденцији и редовно измирују обавезе, док су они дуриг сами себе ослободили.

У кризна времена у којима живимо сваки динар је важан па стога није згорег подсетити на то колики се порез плаћа. За стан од шездесетак квадрата у Зрењанину се плаћа око 6.000 годишње, а у Новом Саду 8.000 у зонама у центру.

Д. Вујошевић

 

Шанса за већи приход

Када би били ажурнији, општинари баш и не би морали да се брину због мањег прихода од пореза. Код нас је и у развијенијим и ажурнијим градовима и местима много станова и кућа које су ван евиденције општинске пореске администрације. Ажурирањем спискова општине би могле доћи до додатних прихода. А ту је и ненадана помоћ која стиже од јавних бележника.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести