Камата НБС остаје 4,25 одсто

Народна банка Србије одлучила је да задржи референтну каматну стопу на постојећем нивоу од 4,25 одсто.То је други узастопни месец да НБС задржава референтну камату непромењеном,

након што је у фебруару срезала стопу 0,25 процентних поена, на 4,25 одсто с јануарског нивоа од 4,5 процената. Извршни одбор НБС је, приликом доношења јучерашње одлуке, оценио да су инфлаторни притисци ниски, наводи се у саопштењу банке.

„Међутим, постојећи степен експанзивности монетарне политике обезбеђује ниску и стабилну инфлацију у средњем року, уз постепен опоравак економске активности. Инфлација би у другој половини године требало да започне умерен раст и да се врати у границе циља крајем ове године или почетком следеће”, наводи ИО НБС-а.

Како се додаје, монетарна политика и даље треба да буде опрезна, имајући пре свега у виду дешавања у међународном окружењу.Неизвесност је, сматра Извршни одбор НБС, посебно изражена у погледу кретања цена нафте и других примарних производа на светском тржишту, геополитичких ризика, као и дивергентних монетарних политика водећих централних банака.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести