Камате више не маме штедише

Трка банкара у дисциплини ко ће понудити већу камату на штедњу, дефинитивно је завршена. Светски дан штедње, који пада у петак, клијенте дочекује с каматама далеко нижим него претходних година. Подаци Народне банке Србије

говоре да је просек стопе за укупна орочења ове године 2,85 одсто код депозита у еврима, а за динаре 7,95 годишње. Клијентима се, уместо високих стопа, нуде друге погодности: интернет и електронске трансакције за штедњу, те флексибилност располагања улогом, а да не морају да разроче сав новац на рачуну

Новина је понуда Теленор банке: отварање рачуна путем интерента и повољна камата на динарску штедњу. Ерсте банка нуди могућност орочења преко м-банкинг апликације.

Пре три године камате за штедњу у еврима биле су између пет и шест одсто па је лако израчунати да су се преполовиле. Нешто је боља ситуација с динарима, где су за исто време камате за орочене депозите сишле с 11,88 одсто на 7,95. Штедише које се определе за домаћу валуту су у предности јер на остварени приход од камате неће платити порез од 15 одсто, што је обавезно код девизних улога.

Када су већ високе камате на улоге до годину дана отишле у историју, на шта клијенти да обрате пажњу?

Они који не могу да прежале високе стопе, пре свега, треба да обрате пажњу на дужину орочења. Тако је АИК банка припремила пакет „25 плус 5“ а програм се одоси на број месеци штедње. Клијент новац с припадајућом каматом може подићи кад зажели, а уколико издржи цео рок, добиће 50 одсто већу камату на рок од годину дана.

Пиреус банка има пакете штедње „30“ и „50“. Клијент може подићи толики проценат уложеног новца а да не прекида орочење и добиће припадајућу камату. Нешто слични нуди и Ерсте банка, где клијент може подићи 30 одсто улога без разрочења. Та кућа има још шест програма штедње: стандардну, рентну, с исплатом камате унапред, и то на више рокова. Прокредит банка нуди флекси штедњу: клијент може подизати до половине улога, али и полагати нове своте у неограниченом износу.

Друге банке су се пак одлучиле да на краћи рок дају већу камату. Тако, рецимо, Сосијете женерал нуди четири одсто камате на износ од 4.000 евра, али на четири месеца. Ефективно, то даје стопу од 3,44 процента. 

Најмлађа банка на нашем тржишту, Теленор, пласирала је нови производ на тржишту поводом Недеље штедње. Они нуде за динарске улоге стопу од седам одсто на годишњем нивоу, и то по виђењу. Камата се приписује сваког месеца, тако клијент може располагати већом сумом сваког месеца. Рачун се може отворити путем интернета, без одласка у било који продавницу Теленора, које су истовремено и пословне јединице поменуте банке.

– Клијентима је омогућен дневни обрачун камате, а новац се приписује на рачун сваког месеца .У тренутку када се штедња прекида, новац се пребацује на вишевалутни текући рачун – каже Марко Царевић из Теленор банке. 

Д. Вујошевић

 

Расте штедња у динарима

У штедне дане ове године улазимо с улозима од 40,2 милијарди динара и 8,47 милијарди евра.

Динарска штедња је од септембра прошле године повећана 16,8 милијарди евра, или 72,2 одсто, а девизна 61,9 милион евра, или 0,7 одсто.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести