Кикинда и Ада трипут јефтиније од Новог Сада

Грађани који су пре неколико година новац уложили у некретнине имају и те како разлога за кајање. Да су га оставили у банци, вредео би им више, чак и уз смањење камата које бележимо већ неколико година.

Јер, цена кућа и станова у свим градовима и местима у Војводини је драстично пала. Опоравак тржишта некретнина није још на видику. Ако није право време за продају, за куповину јесте. Они којима је властити стан или кућа годинама само сан, сада могу да га и остваре, под условом да имају посао који макар мало обећава. Станови су најјефтинији у Ади и Кикинди: у кикиндском Микронасељу цена је већ од 300 евра квадрат. Најскупље су некретнине у Новом Саду, где се цене крећу око 800 до 1.000 евра квадрат. Цене се односе за станове који су комфорни и имају центално или етажно грејање.

Када су стране пиваре дошле на наше тржиште, радници-самоуправљачи су прво постали акционари па потом богаташи. Куповали су станове у већим градовима и нису питали за цену. Квадрат је био више од хиљаду евра. 

О томе како ствари стоје данас, најбоље говоре бројке: стан од 47 квадрата на Булевару ослобођења у Новом Саду стаје 39.900 евра. Ко баш не жуди да је близу центра, може још повољније купити стан у Адамовићевом насељу: 50 квадрата за 35.000 евра.

А коме баш није стало да живи у великом граду може да прође још повољније. Један од градове где су цене веома пале је Кикинда: стан од 48 квадрата у центру стаје 29.990 евра. Ближе периферији, у предграђу Микронасеље, 80 квадрата може се купити за 50.000 евра. Ко воли предратни салонски стан у строгом центру, он стаје 30.000 евра. Треба уложити у адаптацију, али добија се 98 квадрата. Ипак, ни тако повољне цене не маме купце.

– У граду се цене цене станова крећу око 500 евра квадрат. На периферији су још јефтинији: у Микронасељу око 300-400 евра. Како идемо ка селима, цена пада. Данас кућу, и то комфорну, с лепом баштом, можете купити за 7.000 евра – каже власник агенције у том банатском граду Милан Веселинов. – Нажалост, привреда у граду не ради па цене падају, станови чекају а купаца нема. Промет је толико мали да током зиме затворим агенцију на неколико месеци да бих смањио трошкове грејања.

Коме се учинило да је Кикинда баш јефтина, треба да оде до Аде. Ту су цене још ниже.

Д. Вујошевић

 

Цео текст прочитајте у нашем штампаном издању за среду, 26. новембар

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести