Кинески инвеститор уложиће 35 милиона долара у Кули

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић потписао је данас у Кини са Јингом Гуолингом, власником компаније "Zhejiang Kangyi Sanitary Ware" из Јухуана, Меморандум о разумевању који предвиђа инвестиције

у вредности од 35 милиона долара и запошљавање 500 радника у фабрици "Истра" у Кули.

Меморандум о разумевању, који је министар Вукосављевић потписао у име Владе Србије, предвиђа да кинески инвеститор у периоду од 2017. до 2020. године реализује пословни подухват на територији Републике Србије у оквиру кога ће запослити укупно 500 радника и уложити укупно 35 милиона долара у фабрику славина и водоводних арматура у погонима бивше фабрике славина "Истра" у Кули.

Инвеститор је интернационална компанија која се бави производњом високо квалитетних славина, кухињских и купатилских арматура, као и остале санитарне опреме и трећи је по величини произвођач ових производа у најмногољуднијој земљи на свету, стоји у саопштењу министарства.

Планирано је да се у фабрици у Кули спроведе комплетан технолошки поступак, од ливења до завршне обраде, а вредност годишње производње била би око 50 милиона долара, највећим делом намењена извозу.

За ову велику инвестицију у Србији компанија има подршку своје провинције Жејианг и администрације у Пекингу у оквиру пројекта "Нови пут свиле".

Кинески инвеститор претходно је обавио разговоре у Министарству привреде, Развојној агенцији Србије, Покрајинској Влади и Општини Кула, а у координацији са амбасадом НР Кине у Београду.

С обзиром на то да је реч о индустријском погону реалне производње и отварању великог броја нових радних места, као и да сличан погон не постоји у ширем региону, пројекат је добио подршку на свим инстанцама, истиче се у саопштењу.

Пројекат има стратешки значај за међународну промоцију Србије као повољног инвестиционог окружења и локални економски развој Општине Кула.

Република Србија, Аутономна покрајина Војводина и Општина Кула стратешки су опредељене за привлачење страних улагања и спремне су да пруже пуну подршку и законом прописане олакшице и подстицаје реализацији инвестиција, наведено је у саопштењу.

Министар Вукосављевић борави у Кини као члан делегације у оквиру званичне посете председника Републике Србије Томислава Николића.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести