Кинези би њиве, стаклару и сомборске аутомобиле

Кинеске компаније послале су 18 писама о заинересованости за приватизацију 11 српских предузећа, а међу њима је и пет предузећа из Војводине. Нове власнике с Далеког истока могла би добити

 три војвођанска пољопривредна комбината и фабрике у Сомбору и Панчеву.

Када је индустрија у питању, важно је да два потенцијална купца из Кине има Индустрија стакла „Панчево” – а то су компаније „Синома интернешенел енџениринг” и „China glass holdings”, док је једна од највећих комапнија у Кини –  „Хиамен голден драгон бас” заинтересована за „Заставу – специјални аутомобили” Сомбор.

По информацијама до којих је дошао „Дневник”, кинеска компанија би у Сомбору могла производити или, боље рећи, склапати, аутобусе за европско тржиште.Некадашњи произвођач доставних, пик-ап возила на бази аутомобила „југо” и „флорида”, „Застава – специјални аутомобили” у већинском је власништву Холдинга „Застава група”, који у свом протфолију има 89,52 одсто акција, док је у власништву Фонда за развој Србије 9,71 одсто те фирме са чијих производних линија већ четири године није сишло ниједно возило.

О томе да се ради о гигантским погонима, којима је неопходан и озбиљан стратешки партнер или купац, довољно речито говори податак да се простире на више од 94.000 квадратних метара, од којих су чак 23.890 производне хале и складишта. Својевремено, док је та фабрика производила препознатљива доставна комби возила на бази агрегата популарног „фиће”, у халама „Заставе – специјална возила” хлеб свагдањи је зарађивало тек нешто испод 1.000 радника.

По информацијама до којих је дошао „Дневник”, једна од две пријављене кинеске компаније, „Чајна глас холдинг”, заинтересована је да од панчевачке стакларе направи своју базу за извоз тих производа у земље Европске уније, као и да задржи тржишта Русије и Белорусије те бивших република СФРЈ. Панчевачка стаклара је 79 одсто у друштвеном власништву. Запошљава 191 радника, а осим основног предузећа, ту су и две кћерке-фирме, и то за обраду специјалног стакла те за трговину.

– Све наше три компаније су предузећа у реструктурирању – изјавио је за „Дневник” директор Стакларе Емануел Лупулеску. – Радимо колико нам то могућности дозвољавају. Осим снабдевања домаћег тржишта, чак трећину робе извозимо у Русију, Италију, Немачку, Румунију и бивше републике СФРЈ. Значајан партнер нам је Белорусија, где пласирамо стакла за тракторе. Баш та чињеница да смо добро тржишно позиционирани у региону и шире заинтересовала је Кинезе.

Лупулеску објашњава да су предсатвници „Чајна глас холдинга“ били у Стаклари и да су понудили улагање од 200 милиона евра у нову флот-технологију и производњу од 400 тона стакла дневно. Када су све пећи старе технологије радиле, било је то 550 тона. Кинези су рекли да планирају и модернизацију дорадних погона.

Потенцијални стратешки партнер из Кине већ има и конкретан план за обнову Стакларе. У првој фази намеравају да уложе сто милиона евра и отворе три стотине нових радних места. У другој фази су оба главна параметра иста. А тада би у Панчево требало да стигне опрема за производњу стаклених призми. Та врста стакла користи се за соларне колекторе и кристалне чаше... Конкретни следећи кораци очекују се ускоро.

Д. Урошевић
 

Циљају три комбината

За пољопривредно предузеће „Бачка” а. д. из Сивца, које у свом власништву има 3.666 хектара земљишта, фарме свиња и говеда као и силос са сушаром, писма о намерама су послале чак две кинеске фирме, и то „Схандонг њанбао гроуп” и „Схандонг арт агрицултуре”.  Исте те две кинеске компаније изразиле су намеру да  учествују и у приватизацији Пољопривредно-индустријског комбината „7. јули” из Сирига, који након реституције и иних перипетија има око 400 хектара у свом влсништву. То није све од пољопривреде јер „Схандонг арт агрицултуре” жели да под своје узме и пољопривредно предузеће „Граничар” из Гакова. Та компанија обрађује око 4.000 хектара, и то углавном државних њива.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести