Кирби: Тржишне прилике онемогућиле споразум са Есмарком

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је данас у Новом Саду да су неповољне прилике на тржишту челика кључни разлог због којег није постигнут споразум са Есмарком о продаји Железаре Смедерево.

"Есмарк није био сигуран да ће челика бити довољно као и да ће бити довољно гаранција које би пружила Влада Србије у том погледу па према томе није постигнут тај споразум,'' рекао је Кирби.То је потпуно разумљиво у постојећим околностима, оценио је Кирби одговарајући на питања новинара после предавања студентима и професорима Факултета "ФИМЕК" (Факултет за економију и инжењерски менаџмент), при Универзитету Привредна академија.

Амбасадор Кирби подсетио је да је компанија "Ју-ес Стил''  раније купила Железару Смедерево па производила, а касније је поново продала и то за један долар Србији."Свакако да Србија не жели поново да се нађе у сличној ситуацији", рекао је амбасадор Кирби.

Он је додао да је ситуација на тржишту челика у Европи и свету у овом тренутну врло неповољна и навео пример компаније Мител која је, како је рекао, имала огромне губитке - веће од 900 милиона долара.Навео је и компанију Крупс која је такође најавила  да ће имати велике губитке.

У тренутку који није повољан за производњу челика, Есмарк је најавио да ће повећати своју производњу, рекао је амерички амбасадор и напоменуо да би то у стври требало да значи подизање на ниво од 1,5 милиона унци, што је обим који Европа у овом тренутку не може да издржи, односно да купи, објаснио је Кирби.

Он је напоменуо да је свакој  приватној компанији зарада у основи а тржиште понекад, како је рекао, не дозвољава да то буде остварено. "Мислим да су у ствари прилике на тржишту биле разлог зашто је дошло до ове ситуације са Есмарком", рекао је Кирби данас у Новом Саду.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести