Кирби: Влада Србије направила позитивне помаке у привреди

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је данас да је Влада Србије направила многе позитивне кораке за побољшање услова пословања чему ће, како верује, додатно допринети најављено усвајање

два важна законска акта - о планирању и изградњи и о инспекцијском надзору.
Кирби, који у Привредној комори Србије (ПКС) присуствује представљању резултата четврте Анкете УСАИД-овог пројекта за боље услове пословања у Србији, поновио је да ће САД наставити да помаже Србију у кључним реформским процесима.

Кирби је рекао да је влада у претходном периоду донела важан Закон о раду и повећала конкурентност привреде, затим учинила атрактивнијим амбијент за пословање, повећала запошљавање и смањила ниво сиве економије који је пребачен у легалне токове.
"Очекујем да до краја године буду усвојена и два важна закона - нови Закон о планирању и изградњи и Закон о инспекцијском надзору", казао је Кирби који сматра да ће та два закона омогућити нове инвестиције, повећати финансијску дисциплину и донети уштеде.

Амерички дипломата је рекао да приватни сектор у Србији има велики потенцијал и да може да буде конкурентан, што нам показују и велики српски извозници попут "Фијат аутомобила Србије", "Купер Тајерса" и других.
Србији је  потребан већи обим страних инвестиција, а малим фирмама су потребни извори финансирања, каже Кирби и наводи да су резултати овогодишње анкете показали да 17 одсто фирми сматра да корупција значајно утиче на њихово пословање, што је, како је рекао, значајно мање у односу на резултате из 2011. године, када је било 41 одсто, а  2012. године 33 одсто.

Он је нагласио да су инспекције сада мање оптерећење за привреду и да су учесници анкете навели да је време које њихове фирме морају да посвете раду са инспекцијама смањено у просеку на 12 сати у 2014. години, са чак 70 сати колико је било у 2011.  Посете инспектора су све ређе и ове године их је било у просеку 1,6 у поређењу са шест у 2011.
Кирби је рекао да у Србији и даље има проблема са бирократијом, као и да чак 65 одсто фирми не користи спољне изворе финансирања, а свега један одсто њих корисит финансирање путем лизинга.

Он је такође напоменуо да је и даље присутна сива економија и спори судски процеси, као и да се 60 одсто фирми изјаснило да се суочава са негативним последицама регулаторног оквира.
Кирби је такође рекао да је инфлација већ неколико година у Србии мања од два одсто као и да је девизни курс прилично стабилан.
Привредници се жале на више препрека за задуживање - 91 одсто њих сматра да високе каматне стопе и накнаде банака дестимулишу задуживање, док 77 одсто верује да су захтеви за средствима обезбеђења кредита највеће ограничење.

 

Михајловић: Пословно окруженје се ипак поправлја

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да се пословно окружење у Србији ипак поправља и поручила да је влада отворена за предлоге привредника за његово побољшање, као и јачање привредног сектора.
Да је Србија на добром путу, показује почетак спровођења фискалне консолидације, реформа јавног сектора и споразум с ММФ-ом о новом аражману, који је сигнал инвеститорима да се у Србији ствари крећу у добром правцу, рекла је Михајловић у Привредној комори Србије (ПКС).

На представљању резултата истраживања које је, четврту годину заредом, спровели УСАИД и ПКС  на узорку 1.000 предузећа из Србије, Михајловић је рекла да оно што се дешава у претходних неколико месеци јасно показује у се влада креће у добром правцу.
Чине се велики напори на стварању законског оквира за пословање као што је припрема новог закона о планирању и изградњи.
Подсетила је да је Србија на листи конкурентности на 96. месту у свету, наглашавајући да то морамо да поправимо.
Напоменула је да су међу највећим проблемима за пословање привреде компликоване административне процедуре, као и чекање на издавање дозволе за градњу и до 28 дана.

Иако је тај рок скраћен, то није довољно и нови закон о планирању и изградњи то треба да побољша, рекла је Михајловић.
Вршилац дужности председника ПКС Миливоје Милетић рекао је да је побољшање услова пословања изузетно значајна тема за пословну заједницу у нашој земљи, а сврха анкете је да укаже на све оне проблеме у пословању.
Креатори економске политике треба да имају у виду све назначене проблеме и да мењањем постојећег и доношењем новог регулаторног оквира побољшају окружење, Привредници очекују да наајвљене реформе буду свеобухватне, јер су проблеми српске привреде структурне природе, наслеђене из ранијег периода, казао је Милетић.

Српска привреда подржава започете реформе у јавном сектору и јачање приватног сектора, рекао је Милетић и указао да српски реални сектор мора да јача конкурентност и недостају му инвестиције.
Скупу присуствује амбасадор САД у Републици Србији Мајкл Кирби, директор УСАИД-овог Пројекта за боље услове пословања Џо Лаутер, председник Самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић, председник Независног синдиката Бранислав Чанак и многобројни привредници. 
Годишња Пословна анкета УСАИД-а представља најобухватније истраживање конкурентности у Србији. 

Њени налази представљају међугодишње упоредиве податке о пословном окружењу и указују на области у којима су реформе неопходне, како би се унапредило окружење у коме предузећа могу да се развијају и отварају нова радна места.
Анкета 1.000 предузећа се спроводи у сектору малих, средњих, великих предузећа и предузетника како би се идентификовали кључни проблеми и изазови са којима се привредници суочавају. 

Анкета утврђује и тренутне ставове привредника из приватног сектора у погледу регулаторног оквира за пословање у Србији и препознаје правна, регулаторна и питања политике за која предузећа сматрају да имају најбитнији утицај на конкурентност.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести