Код министарке били они који је подржавају

Војвођански паори који су незадовољни најављеним изменама Закона о пољопривредном зељишту нити су прекинули протесте нити су били на разговорима код министарке

пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Како је  потврђено у Асоцијацији пољопривредника, која је један од организатора протеста, њих званично нико није звао у Министарство пољопривреде, а како тврде, тамо су  били само они који подржавају министарку и најављени закон.

Паори настављају протесте и захтевају да се закон повуче из процедуре и напише нови предлог.

С друге стране, представници пет удружења и асоцијација пољопривредника оценили су  да су предложене измене Закона о пољопривредном земљишту боље од постојећег прописа јер ће спречити велики број злоупотреба и санкционисати узурпаторе државног земљишта, те навели да је протест дела пољопривредника политички инструисан.

На конференцији за новинаре секретар Банатске асоцијације пољпривредника Ненад Манић казао је да пољопривредници не желе да се баве политиком већ да искључиво брину о интересу пољопривредника, као и да не желе да их злоупотребљавају одређене политичке групације. По његовим речима, највише буре се дигло око могућности да велики инвеститори дођу у посед 30 одсто државне земље, наводећи да је то апсолутно нетачно.

– Кренули смо у правцу удруживања и ми желимо да будемо инвеститори и корисници 30 одсто државног земљишта – рекао је Манић, и навео да, уколико мали произвођачи закупе складишне просторе и 30 одсто државне земље, нико неће моћи да их уцењује.

Сања Бугарски из Асоцијације произвођача млека Војводине навела је да они који су одлучили да „хушкају” људе на протест треба да прочитају закон. Она је рекла да се нада да ће предложене измене закона показати ко узурпира државну земљу, а ко је легално користи. Представници тих удружења навели су и да држава мора да пресече злоупотребе и махинације, поручујући да Влада Србије и ресорно министарство уважавају све њихове предлоге да би се дошло до најбољих решења, а постоји могућност и подношења амандмана.

Они су, такође, оценили да ће измене Закона о пољопривредном земљишту омогућити да се пољопривредна газдинства ојачају пред улазак Србије у ЕУ, наводећи да ће куповина земље бити омогућена искључиво регистрованим газдинствима.

Е. Дн.

 

Ђурић: Протест политички

Златан Ђурић из Уније пољопривредних произвођача, која окупља паоре Сремског и Мачванског округа, рекао је да је протест дела пољопривредника политички инструисан и да је њихова тврдња да се државно земљиште даје странцима и тајкунима у циљу преваре јавности.

– Земља се не продаје ни тајкунима, ни странцима – рекао је Ђурић, додајући да је тренутно више од две трећине земљишта у Војводини узурпирано.

Како је навео, предложене законске измене не одговарају неким интересним групама, нарочито на северу Војводине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести