Комерцијална мења газду за 300 милиона

О томе колико је државна каса празна говори и оглас који се појавио - Агенција за осигурање депозита Србије објавила је позив за достављање изјаве о заинтересованости за посао финансијског саветника

за продају већинског удела у Комерцијалној банци. На продају ће се понудити 83 одсто капитала банке. Када би се данас продавала на Берзи, њена вредности била би 200 милиона евра, а крајем године очекује се да јој књиговодствена вредност буде 300 милиона евра. Ту процену за „Дневник“ је урадила брокерска компанија „Јоргић“.

Која је цена ближа реалности, сазнаћемо током поступка продаје. Није згорег подсетити на то да је још 2012. године мисија Међународног монетарног фонда сугерисала властима у Београду да крену у продају Комерцијалне банке, опет због беспарице.

Власничка структура је, наравно, позната: ту су акције државе Србије – нешто више од 40 одсто, па Европске банке за обнову и развој – 25 процената. Мањи удео имају фондови ИФЦ, ДЕГ и „Сведфанд“. На продају је понуђена друга по снази банка у Србији. Позив ће бити отворен до 26. децембра,а потом следи прикупљање понуда, одабир најбољих понуђача. Следећи корак су обавезујуће понуде и избор купца. С обзиром на то да сваки од тих поступака процедурално траје неколико месеци, новог власника Комерцијална банка ће добити током наредне године, и то највероватније у другој половини.

Мотиви продаје су познати: празна државна каса и шанса да се она напуни. А колико је то у овом тренутку добар потез?

– Банку продаје онај ко мора да дође до новца, а то смо ми – објашњава  међународни консултант Милан Ковачевић. – А колико ће то милиона евра донети у државну касу, остаје да се види. Не знам колико су у овом тренутку стране банке заинтересоване за ту кућу. Осим што ће продаја Комерцијалне банке донети прилив новца, мислим да држава шаље и добар сигнал. Спремна је да се повуче из банака у којима има велики власнички удео. А видели смо како су прошле банке у којима је до сада била власник и имала готово апсолутна управљачка права – завршиле су у стечају.

У мају 2102. године Комерцијална банка је имала озбиљног заинтересованог купца – Дојче банку. Поменута кућа била је заинтересована за нашу банку због великог броја немачких компанија које послују на српском тржишту и, уопште, због заинтересованости тамошњих привредника за улагање у Србију.

– Не знам колико ће иста банка бити и сада заинтересована за улазак на ово тржиште. Овде је пословала Фолкс банка, у којој је немачки капитал био апсолутно доминантан. Они су отишли из Србије и продали Фолкс руској Сбербанци. Тако је једина немачка банка код нас сада Прокредит – каже Ковачевић.

Било би добро за будуће инвестиције када би овде дошле банке из САД и Енглеске.

Д. Вујошевић

 

Како је било пре кризе

Најбољу цену до сада остварила је код нас Војвођанска банка: њу је Национална банка Грчке купила за 385 милиона евра, ЈУ банка и Панонска  продате су за 152 милиона евра, односно 140. Не треба заборавити да су те аквизиције обављене пре кризе. Тада се много лакше трошило.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести