Комуналци не дају плате

Најављене мере штедње кроз смањење зарада у јавном сектору угрозиће материјални и социјални положај 70.000 запослених у комунално-стамбеној делатности, а синдикати траже да Влада изузме тај сектор из одлуке о смањењу плата.

Готово 95 одсто јавних комуналних предузећа нису корисници буџетског новца и не представљају финансијско оптерећење буџета локалних самоуправа, указали су Грански синдикат јавних саобраћајних и комуналних делатности „Независност” и Синдикат запослених у комунално-стамбеној делатности.

Зараде у тим предузећима се исплаћују из оствареног прихода пружањем комуналних услуга и производњом и продајом производа, наводе ти синдикати. Просечна зарада у јавно-комуналном сектору нижа је 17 одсто од просека привреде Србије а, како се додаје даље, више од 20 одсто запослених у том сектору прима минималну зараду.

Синдикати траже и отпочињање преговора за посебни колективни уговор за комуналну делатност Србије, увођење сиве економије у легалне токове, а најавили су за понедељак, 3. новембра, заједничку јавну седницу испред Владе Србије.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести