Ковачевић: БДП у 2015. плус 0,5, већи раст кочи пољопривреда

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић оценио је данас да ће раст БДП-а у овој години бити 0,5 одсто,

а већи привредни раст, како је рекао, коче слаби резултати у пољопривреди.

"За прву половину године још бележимо пад бруто домаћег производа од 0,5 одсто, али ти трендови су такви да ће то прећи у позитивну зону", рекао је Ковачевић у изјави Танјугу.

Он је подсетио да је у другом кварталу забележен раст БДП-а од 0,9 одсто, а разлог за то су, како је казао, пре свега раст прерађивачке и укупне индустрије.

"Прерађивачка индустрија је имала један динамичан раст још од октобра прошле године. За шест месеци укупна индустрија је порасла за 4,8 одсто, а прерађивачка за 6,1 одсто", рекао је Ковачевић.

Процене су, како је навео, да би укупна индустрија за целу годину могла да достигне  раст од 6,7 одсто према садашњим трендовима.

Ковачевић је рекао да би раст од 0,5 одсто у овој години могао да се оствари и захваљујући резултатима у грађевинарству, где се очекује раст у трећем кварталу од 14,5 одсто, а за целу годину би, како је рекао, могао достићи 7,5 одсто.

Он је навео да је пад пољопривредне производње у првих шест месеци од 10 одсто у неком смислу негативно компензовао раст индустрије у другом тромесечју и додао да се у пољопривреди до краја године очекује пад од неких осам одсто.

"То ће зависити од наставка сушног периода, а донекле су и слабија засејаност површина, па и релативно успешна прошлогодишња пољопривредна година, условили ову стопу пада", објашњава први човек РЗС-а.

Ковачевић је указао да се ипак не може предвидети какав ће тај резултат бити на крају године.

"Нажалост, у августу ћемо изгледа имати наставак суше, а то не иде у прилог да се поправи ова прогноза од осам одсто пада. У тих осам одсто, највише је заступљена производња индустријског биља. Ту је кукуруз који је прошле године имао рекордан раст, јер је род био осам милиона тона. У 2015. би можда могао да достигне 5,5 милиона тона, али ако настави суша, бојим се да ћемо достићи пет, не више", рекао је Ковачевић.

Он, међутим упркос паду који се очекује у пољопривреди, оцењује да би раст БДП-а у овој години могао бити и један одсто.

"Са кредитним финансирањем индустрије би можда могао достићи и један одсто БДП-а. То би било врло значајно и у великој мери релаксирало и очекивања у погледу даље стабилности ефеката консолидације, а и оправдало би и извесно попуштање када је реч о повећању плата и пензија, такође би дало би ефекте у погледу тражње, извоза", рекао је Ковачевић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести