Кркобабић: Пошта Србије најпрофитабилније ЈП

Пошта Србије, која данас слави 175 година постојања, најпрофитабилније је јавно предузеће у Србији, са растућим профитом, изјавио је директор Поште Милан Кркобабић.

Он је на свечаности у ПТТ музеју рекао да је Пошта Србије систем који расте и развија се, да је то предузеће са 15.000 запослених достигло висок степен друштвене корпоративне одговорности, као и да на време испуњава обавезе према држави и пуни буџет.Пошта Србије има узлазну линију пословне добити и од милијарду динара у 2012. достигла је 1,84 милијарде у 2013. и премашила ту цифту у 2014. години и имала добит од 2,73 милијарде динара.

Кркобабић је поручио да је Пошта један од стубова наше државе и подсетио да је поштански саобраћај у Србији почео 1840. године, после указа кнеза Михаила Обреновића када је основана Пошта Србије."Са Калемегдана су кретали први поштари средом и суботом да носе пошиљке у унутрашњост Србије. Времена су се мењала, били и ратови, а ова кућа је опстала и трајаће Пошта Србије колико год буде трајала и држава Србије", казао је Кркобабић.

Он је истакао да је Пошта Србије имала пуно технолошких искорака са којима ће наставити и у наредном периоду.Према његовим речима, Пошта ће у наредном передиу увести и нове послове - мењачке, посредовања у осигурању и послове малих огласа и још неке."Пошта Србије није монополистичко предузеће, већ тржишно позициониран играч", истакао је Кркобабић додајући да у основној делатности има 49 конкурената Пошти, око 1.000 у области ИТ-а и све пословне банке.

Он је нагласио да у поште месечно уђе 20 милиона клијената односно у просеку сваки становник Србије уђе три пута. Пошта Србије свакодневно реализује 1,3 милиона услуга."Имамо четири пута више финансијских трансакција од свих банака заједно. Грађани знају да је општи налог за пренос у Пошти 45 динара, а у страним пословним банкама 160", истакао је Кркобабић.

Он је поручио да се Пошта Србије не боји стране конкуренције и да ретко ко у Србији има 'петљу' да стане на црту било коме споља.Кркобабић је казао да су запослени кључан ресурс поштанског система и да Пошта Србије нема вишка запослених, као и да се то предузеће труди да не отпушта раднике већ да их на било који начин упосли на новим пословима.

"Нема вишка радника, већ мањка посла", додао је Кркобабић.Он је казао да посао поштара није лак и да они носе торбе тешке око 35 килограма, као и да сви запослени у Пошти имају могућност, не везано за политичке партије, да учествују у руковођењу тим великим системом.

Кркобабић је на пригодној свечаности уручио и награде садашњим и бившим радницима Поште Србије.Дан Поште Србије се слави 7. јуна, када је по новом календару почео поштански саобраћај у Србији 1840. године.Телеграфски саобраћај у Србији је почео 1855. са телеграфском линијом Београд - Алексинац, 1866. године донет је Први Закон о поштама и издата је прва пожтанска марка, 1883. почиње телефонски саобраћај, 1915. радиотелеграфија...

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести