Крмача опрасила чак 29 прасића

Једноипогодишња крмача Ненада Будимчића из Лаћарка опрасила је 29 прасади. Осам најкрупнијих није преживело, а од преосталог 21 прасета задржао је 16, а пет поклонио комшилуку.

Како је за „Дневник” испричао Будимчић, пре више од годину купио је две назимице од Боре Шуљманца из Лаћарка. Одабрао је две међу више стотина товљеника који је требало да буду испоручени кланици, верујући да ће му управо оне донети срећу.

– Није реч о чистој раси, већ о укрштеним, вероватно „ландрас” и „јокшир” – прича Будимчић. – Ова крмача, коју од милошти зовемо Бела, као првопраскиња имала је 16 прасади, од којих је 13 одгајила. Сада други пут опрасила је чак 29. Важно је да кажем и да није реч о вештачком осемењавању већ је „главну улогу” имао нераст комшије Славка Костадиновић. Прашење је трајало од осам часова једног до 11 часова другог дана. Присуствовао је ветеринарски техничар Павле Вулетић, који тврди да за готово четири деценије рада није имао сличан случај.

Он истиче да, и поред тога што се крмача дуго прасила, није било никаквих проблема и да је све прошло без већих тешкоћа. Када је видео да је живо остало 21прасе, а крмача има 16 сиса, одлучио је да пет поклони комшијама.

– Иако је осам опрашено мртворођено, и преостало 21 било је много за једну крмачу. Комшији чији је нераст дао сам на поклон неколико прасади. Само прашење није донело у финансијском смислу много, али сам сигуран да ће 29 опрашених прасића служити као пример свима који се баве свињарством и сточарством уопште – закључује Будимчић, додајући да му се недавно опрасила и друга назимица и на свет донела 18 изузетно крупних прасади.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести