Квар аута у Хрватској, наплата штете у Србији

Грађани Србије који, путујући кроз Хрватску, доживе саобраћајну незгоду, као и грађани Хрватске који оштете возило у Србији, од сада могу наплатити осигурање у својој земљи и граду у којем живе,

уместо у месту где се несрећа догодила. То је суштина Споразума о заштити посетилаца, који су јуче потписали генерални секретар Удружења осигуравача Србије Владимир Манић и директор Хрватске удруге осигуравача Хрвоје Пауковић.

– Споразум омогућава да, иако сте имали незгоду, наставите своје пословне планове или туристичку посету, а да штету наплатитите тек кад се вратите у свој родни град – рекао је Манић на потписивању споразума у просторијама Осигурања „Миленијум”, које је у власништву „Кроација осигурања”. Он је додао да то није погодност за оне којима је возило тотално уништено, већ за оне којима је возило оштећено, али и даље покретно.

Пауковић је изјавио да су се два удружења осигуравача договорила да у најкраћем року, кад се тако нешто догоди, прикупе податке и доставе их земљи-партнеру. Оштећена страна ће се, навео је он, наплатити од своје матичне осигуравајуће куће у родном граду.

– Ако се деси незгода на територији Србије у коју је умешан хрватски грађанин, он може мирно продужити на одмор или да обавља послове, а када се врати кући, може остварити своја права када је реч о наплати штете од осигурања – рекао је Пауковић.

Удружења осигуравача Србије планира да до краја године сличан споразум потпише и са Словенијом. Србија до сада потписница таквих споразума с Босном и Херцеговином, Црном Гором, Турском и Грчком.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести