Лакши пласман производа домаће одбрамбене индустрије

Министарство одбране Србије и Агенције НАТО за подршку, потписали су у Луксембургу сертификат (Тиер 2) о пуној оспособљености Србије у НАТО кодификационом систему за послове кодификације наоружања и војне опреме.

Тај документ, који ће олакшати и пласман производа домаће одбрамбене индустрије у иностранство, потписан је на састанку Главне групе НАТО комитета за кодификацију, пренело је данас Министарство одбране на свом сајту.

Сертификат су потписали председавајући НАТО комитета за кодификацију пуковник Марек Далковски и директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију, пуковник Зоран Спасојевић.Процес имплементације НАТО кодификационог система у Министарству одбране и Војсци Србије започет је 2010, а завршен је у мају 2013. године тестирањем оспособљености Националног кодификационог бироа Србије.

Србија је постала десета држава која није чланица НАТО, а "врши самостално послове кодификације за средства произведена на својој територији", навело је Министарство одбране.Кодификација је важна за унапређење логистичке подршке у свим мисијама Војске Србије, обезбеђењем неопходних података за управљање животним веком наоружања и војне опреме.

Истовремено, кодификација је нужан услов за увоз, али и извоз производа домаће индустрије у оквиру војно-техничке сарадње са другим државама.  Како кодификациони систем данас обухвата скоро седамдесет земаља, створени су услови да производи Одбрамбене индустрије Србије буду видљиви на светском тржишту чиме ће се олакшати њихова продаја, каже се у саопштењу.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести