Љајић: Од почетка године издато преко 27.500 ваучера

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је од почетка године до данас издато преко 27.500 ваучера у вредности од 5.000 динара за одмор на туристичким дестинацијама у Србији,

и да ће, ако овај тренд потраје, бити подељено свих 46.000 ваучера, предвиђених за ову годину.

"Ове године ћемо само на основу оних који ће користити ваучере имати преко 300.000 ноћења. То је импозантан резултат", рекао је Љајић у изјави за Танјуг.

У прва четири месеца ове године, како је истакао, регистровано је повећање броја домаћих туриста од 14 одсто, раст броја страних туриста од 15 одсто, као и раст укупног броја ноћења од 18 одсто, док је девизни прилив од туризма за 16 одсто већи у односу на исти период прошле године.

Пензионери су, додаје министар, и ове године највише заинтересовани за ваучере, па је тако њихов удео међу свим корисницима ваучера око 60 одсто, а следе запослена лица (31 одсто) и сви остали (9,0 одсто), као што су незапослена лица, ратни војни инвалиди и пољопривредници са регистрованим домаћинствима.

Седам бања и три планинска центра су међу првих десет најпосећенијих дестинација за које могу да се користе ваучери, а и ове године су, како наводи Љајић, најпосећеније Пролом Бања, Луковска Бања, Бања Ковиљача и Соко Бања.

Љајић најављује да ће у будућности сигурно бити неких промена, али да се за ову годину не планира никакво повећање новчаног износа ваучера.

"Видећемо какви ће бити ефекти у овој години, колико укупно ће се ваучера искористити и према томе ћемо ову акцију наставити и наредне године, како бисмо изашли у сусрет домаћим туристима", поручује министар.

Напомињући да је остао још мањи део ваучера, Љајић је апеловао на све заинтересоване да се што пре пријаве, подсетивши да је крајњи рок за пријаву 15. октобар ове године.

Поводом прошлогодишњих ефеката кампање поделе ваучера, каже да су резултати били одлични, јер је за три и по месеца издато преко 14.000 ваучера и остварено 118.000 ноћења.

"То је у великој мери утицало на укупан туристички промет, који је у 2015. години био значајно већи него претходне године, захваљујући чему је први пут од 2007. године  регистрован раст броја домаћих туриста", прецизира Љајић.   

Када је реч о угоститељским објектима који се пријављују за ваучере, њих на данашњи дан има 582, што је, како додаје, више него дупло у односу на прошлодишњи период и сигнал раста поверења у ову акцију.

Према његовим речима, није било никаквих притужби ни пријава и редовно се исплаћује свима онима који примају ваучере, односно угоститељима.

"Акција иде у тишини, без велике медијске помпе и остварује више него одличне резултате", закључио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић у изјави за Танјуг.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести