Љајић: Санкције за трговце који не поштују уредбу о хлебу

Трговци који не поштују уредбу о максималној цени хлеба "сава" од брашна тип 500 биће санкционисани, а до сада није било озбиљних примедби да се та уредба не поштује,

изјавио је данас потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

"Спроводимо контроле и уколико постоје сумње да се та уредба не поштује, трговци ће бити санкционисани, а ми до сада нисмо имали озбиљне примедбе да се уредба не поштује", казао је Љајић новинарима након отварања конгреса турских произвођача и дистрибутера лекова и козметике "Дани добрих прилика".

Он је нагласио да се уредба о цени хлеба сасвим сигурно поштује, а она предвиђа да максимална цена векне хлеба од брашна тип-500, популарно названог "сава", не може бити већа од 46 динара.

Љајић је рекао да се уредба односи само на једну врсту хлеба, да на тржишту има и јефтинијих и скупљих хлебова, а да тип "сава" не може бити скупљи од прописане цене.

Влада Србије је прошле седмице продужила Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, што значи да максимална цена ове врсте хлеба остаје 46 динара.

Уредба о обавезној производњи и промету хлеба Т-500 ступила је на снагу 1. августа 2015. године и важиће шест месеци, до 31. јануара 2016. године.

Невладина организација "Заштита потрошача" прошле седмице је објавила резултате свог истраживања у којима се тврди да поједини трговински ланци не поштују владину уредбу о обавезној производњи и промету хлеба, па је на полицама све више хлеба мање грамаже.

У појединим трговинским ланцима, додају они, уопште нема белог хлеба тежине 500 грама од брашна типа 500, иако је уредбом Владе Србије прописано да од укупне количине хлеба који трговци набављају 40 одсто мора бити баш та врста хлеба.

Не смемо дозволити неуспех у продаји Телекома
Љајић је изјавио да се Телеком неће продавати по сваку цену уколико се за њега не добије очекивана понуда, и нагласио да се не сме дозволити нови неуспешсан поступак продаје као 2011. године.

"Ми знамо испод које вредности нећемо продавати Телеком и верујемо да ту цену можемо добити у овом поступку", рекао је Љајић.

Он је нагласио да Телеком не сме да доживи судбину из 2011. године када је поступак продаје пропао, јер уместо да се тада улаже у инвестиције, развој и нове технологије, бавили смо се продајом и процес је био неуспешан.

"Не смемо да дозволимо нови неуспешан потупак у свему овоме", казао је Љајић.  На питање која је то очекивана понуда испод које се неће ићи  и колико има заинтересованих за куповину Телекома, он је рекао да има више заинтересованих и инвестиционих фондова и телекомуникационих компанија али да о детаљима не може да се говори јер је приватизациони саветник указао да се не говори ни о заинтересованим купцима нити о процени вредности Телекома јер то може да утиче на процес.

Љајић је рекао да постоје врло јасни критеријуми и услови за све понуђаче и да ће Радна група  и Комисија Владе Србије у наредних 14 дана анализирати све приспеле необавезујуће понуде од којих треба да се издвоје квалификоване понуде.

После тога они који су заинтересовани и испуњавају све прописане услове имаће прилику да остваре увид у сва документа, пословање и уговоре Телекома, па након тога и да предложе конкретну понуду за преузимање Телекома, казао је Љајић.

Он је додао да када добијемо све обавезујуће понуде од заинтересованих, Влада Србије ће донети коначну одлуку о продаји.

Љајић је казао да се продаје један од најзначајњих ресурса у земљи.

"Не желимо да тај процес буде било чиме угрожен, желимо да добијемо цену јер Телеком не сме да доживи судбину из 2011". поручио је Љајић.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести