Лоша рачуница паоре оставила без пара

Сетва пшенице је почела, али уз један озбиљан гаф надлежних. Председник скупштинског Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Маријан Ристичевић

изјавио је да држава још није пољопривредним газдинствима исплатила све предвиђене субвенције. Он је, пре одржавање седнице тог одбора, објаснио да посебно забрињава то што нису исплаћене субвенције за површине које се обрађују.

– Ту је било планирано 2,72 милијарде динара, што је реално прениско, јер је 1.660.000 хектара који су пријављени изискивало негде око десет милијарди динара – рекао је Ристичевић. – Верујем да ћемо код председника Владе Србије, који ништа за ово није знао, нити сноси одговорност за тако нешто, успети да искукамо допунске паре и исплатимо пољопривредне произвођаче.

Он је навео да је кашњења било и раније, али да то не оправдава неке из извршне власти који су лоше испланирали субвенције, и навео да тај проблем захвата 212.000 газдинстава.

– Један помоћник министра је направио велику грешку у прорачуну потребног новца јер је мислио кад смањи 100 хектара на 20 да ће уштедети негде седам милијарди, што је била нереална прогноза. Онда су људи пријавили 30.000 газдинстава више. Ако сте им смањили површину, уместо једног газдинства, они су пријавили два, три, четири – објаснио је Ристичевић.

На седници Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, која је одржана у сали Скупштине града Лесковца, чланови су разматрали информације о раду Министарства пољопривреде и заштите животне средине за период октобар–децембар 2014. године, а разговарано је и о проблемима у пољопривредној производњи на територији Јабланичког округа.

Уз многе друге асоцијације пољопривредника, и Удружење „Панчевачки ратари” из Долова је, да подсетимо, затражило да се што пре исплате субвенције за биљну производњу, предложивши усвајање ребаланса буyета да би се измирио законски дуг државе пољопривредницима.

Они су указали на веома тешку материјалну и финансијску ситуацију ратара, због чега сетва касни, додајући да је неопходно исплаћивање основних подстицаја од 6.000 динара по хектару да би се радови обавили ваљано и на време.

– Држава веома ефикасно наплаћује порез и остале јавне дажбине, док своје законске обавезе према пољопривредницима, у виду субвенција – основни подстицаји 6.000 динара по хектару – не исплаћује већ пет месеци, а застој је изражен и у исплати регреса за гориво и ђубриво – казао је председник тог удружења Јован Негован.

Удружење „Панчевачки ратари” додало је да с другим сродним асоцијацијама пољопривредника већ месец дана тражи хитан састанак у Влади Србије и разговор с премијером, уз присуство министра пољопривреде и министра финансија.

Е. Дн.

 

Траљава сетва

– У недостатку обртних средстава и стању опште беспарице пољопривредника очекује нас сиротињска сетва – сналажења и веома је битно да се субвенције за биљну производњушто пре исплате – истакао је Негован. – Нажалост, траљава сетва – недостатак оптималне примене агротехничких мера – у спрези с катастрофалном сушом у јулу и августу, преполовиле су приносе у односу на прошлу годину и донеле финансијски крах ратара.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести