Лоши прописи (не) терају белгијског инвеститора

Белгијска компанија „Енерго зелена”, у чијем је власништву фабрика за нешкодљиву прераду животињског отпада у Инђији, поднела је захтев за арбитражу против Републике Србије пред Међународним центром за решавање

инвестиционих спорова у Вашингтону (ИЦСИД). Ова компанија и „Зелена Н. В.”  биле су приморане на то да донесу такву одлуку због систематских пропуста Републике Србије да спроведе сопствене прописе у области прераде животињског отпада, што је угрозило одрживост пословања у Србији.

Како је „Дневнику” речено у тој компанији, Управни одбор је такође донео одлуку да обустави све активности постројења у Инђији, јединог за нешкодљиву прераду опасног животињског отпада у Србији које је у потпуности усклађено са српским прописима.

Белгијска компанија започела је међународну арбитражу против Републике Србије да би заштитила своје улагање у Србији од 21,5 милион евра.

– Због систематских пропуста Републике Србије да спроведе сопствене прописе у области прераде животињског отпада, наша инвестиција је озбиљно угрожена и наша компанија послује са значајним губицима – изјавио је директор компаније „Енерго зелена” Том Хансон.

Он је указао на то да је „Енерго зелена”, као једина компанија за нешкодљиву прераду опасног животињског отпада у Србији која послује у складу с важећом законском регулативом, „континуирано изложена нелојалној конкуренцији и очигледној дискриминацији”. Казао је и да је Србија прекршила своје међународне обавезе које проистичу из билатералног инвестиционог споразума с Белгијом (Споразумом између Белгијско-луксембуршке економске уније и Србије и Црне Горе о узајамном подстицању и заштити улагања који је ступио на снагу 2007. године).

Директор „Енерго зелене” је прецизирао да је Управни одбор компаније, да би се спречили даљи губици, одлучио да се од суботе, 29. новембра, обустави сакупљање и прерада животињског отпада, „а уколико се не постигне договор с државом до краја децембра ове године, затворићемо фабрику”.

– Дубоко смо разочарани инвестиционом климом у Србији и неспремношћу Владе Србије да поштује сопствени закон, али и да успостави конструктиван дијалог с циљем да се пронађе решење за овај проблем – казао је Хансон, истакавши да је међународна арбитража тренутно једини начин да се заштити улагање белгијске компаније у Србију.

Он је подсетио на то да је компанија покушала да реши спор мирним путем, те је 28. марта надлежнима послала обавештење о предлогу за мирно решавање инвестиционог спора. Ни по истеку шест месеци предвиђених за мирно решавање спора, белгијски инвеститор није наишао на разумевање надлежних, већ, како је речено, на празна обећања и континуирано кршење закона.

С. Глушчевић

 

Белгијанци иду због пара, а не нас

Најава фирме Енерго Зелена да ће затворити фабрику у Инђији последица је њихових финансијских проблема и немогућности да остваре екстра профит- изјавио је јуче директор Управе за ветерину Дејан Бугарски .

Бугарски је одбацио је тврдње Енерго Зелене да је била у неравноправном положају у односу на домаће кафилерије.

Бугарски је поручио да домаће кафилерије имају доовољне капацитете за прераду тих отпадних материја и да у случају да Енерго Зелена и оде из Србије нема никаве бојазни да ће бити било каквих проблема, јер има и других страних инвеститора заинтересованих да уђу у тај посао.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести