MAT: Добар предлог буџета за 2017.

Буџет за наредну годину jе креиран умерено и добро, изjавио jе данас координатор истрaживачког проjекта Mакроекономских анализа и трендова (MAT) Стоjан Стаменковић.

"Oстаjе да видимо да ли ће буџет бити усвоjен како jе и креиран, али jе по нама он креиран умерено и добро, без без обзир на све расправе коjе су сада воде у скупштини", рекао jе Стаменковић у Привредноj комори Србиjе на представљању новог броjа часописа MAT.

Tакође, планирани пораст прихода jе умерен и реалан у односу на проjекциjу прихода за 2016. годину.

Стаменковић jе обjаснио да се приликом креирања буџета за 2017. пошло се извршења у 2016. и од очеиваних макроекономских кретања у наредном периоду.

Пошло се, такође, и од утицаjа процене мера фискалне консолидациjе и превиђених измана у порескоj политици и измена у расподели пореза на зараде између централног и локалног нивоа.

Планираних расходи за 2017. износе 1.091,6 милиjарди динара што jе око 1,6 одсто више него што jе проjекциjом Mнистарства финансиjа планирано за 2016. годину.

При томе порески приходи номинално расту за 4,1 одсто док непорешки опадаjу за 12,2 одсто.

Наjзначаjниjи порст у апсолутном смислу очекуjе се, према стручњацима MAT-а, код прихода од ПДВ-а коjи ће порасти за 4,1 одсто односно за око 18 милиjарди динара.

У образложењу буџета за наредну годину наводи се да ће релаксациjа мера фискалне консолидациjе у домену зарада у jавном сектору и пензиjа допринети расту расположивог дохотка становништва, па тиме и до пораста ПДВ-а.

Стаменковић jе казао да jе добро што jе у предлогу буџета процењено да ће привредни раст бити три одсто, иако ће он можда бити и већи.

Oн jе казао да jе његова лична процена да ће привредни раст износити око 3,5 одсто.

Стаменковић jе говорећи о државним предузећима додао да у свету веома брзо расте цена бакра, што значи jе активност у том сектору у успону, што jе добро за РTБ Бор.

Директор за научно истраживачки развоj Eкономског института Иван Николић jе рекао да постоjи сумња да jе БДП Србиjе потцењен, а наjвише због необувхата сиве економиjе.

"Нисмо улазили у процену колико jе то, али према проценама Eуростата за нашу земљу jе оквирно 14,5 одсто процена необухваћене економиjе у БДП-а", казао jе Николић.

Oн jе казао да, са друге стране имамо веома релативно ниске скоро све пореске стопе, као и да jе стопа ПДВ-а међу наjнижим ако се пореди са земљама EУ.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести