Матијевић купио у Хрватској 1.500 хектара

Српски бизнисмен Петар Матијевић, власник Индустрије меса „Матијевић”, купио је две пољопривредне задруге у Хрватској у чијем је поседу 1.500 хектара пољопривредног

земљишта. Куповином задруга „Јанковци„ у Старим Јанковцима и „Негославци„ у истоименом месту у Вуковарско – сријемској жупанији Матијевић је, како је  изјавио за портал “Агросмарт”,  први српски бизнисмен који је у Хрватској купио њиве и уједно највећи власник ораница у тој земљи.

„Први сам српски бизнисмен који је купио пољопривредно земљиште у Хрватској и уједно највећи власник ораница у тој земљи. Има хрватских компанија које обрађују знатно веће површине али их узимају у закуп, немају их у власништву”, рекао је Матијевић не желећи да се изјашњава о томе колико га је ово преузимање коштало.

Подсетимо, српски „краљ меса”, који је са око 27.000 хектара обрадиве површине и највећи власник ораница у Србији, преговарао је о куповини задруга „Јанковци” и „Негославци” још пре две године са већинским власником ових задруга, бизнисменом Енвером Моралићем, али посао тада није реализован. Сада му је пошло за руком да дође до пољопривредног земљишта које у Хрватској слови за најквалитетнија.

Уз њиве у Старим Јанковцима и Негославцима, селу са већинским српским становништвом, купио је и механизацију и складишне капацитете, који су у саставу поменутих задруга.

Највећи хрватски бизнисмен Ивица Тодорић, власник компаније Агрокор, већ десет година послује у Србији и газдује зрењанинском индустријом уља „Дијамант”, компанијама „Идеа”, „Фриком”, „Мивела”, Меркатор-С, Суперкартица... До априла ове године под његовом капом био је и „Дијамант аграр„ са 4.500 хектара у производним центрима „Братство”, „Стајићево”, „Расадник” и „Планта”. Међутим, тих 4.500 хектара од њега је купио Петар Матијевић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести