Михајловић: Аутопутем се повезати са Сарајевом и Приштином

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила данас да ће се на самиту премијера Западног Балкана у Трсту 12. јула

разговрати о финансирању регионалних инфраструктурних пројеката, као и да Србија жели да се   аутопутем повеже са Сарајевом и Приштином.
"Србија жели да буде испреплетана аутопутевима, јер свака врста повезивања Србији може да донесе напредак", рекла је Михајловић на скупу "Коридори - развојна шанса Србије и региона".

Она је нагласила да цео регион може да се економски развије уколико буде имао добру траспортну инфраструктуру.
Михајловић је навела да ће у новембру бити завршена градња моста преко Дрине Љубовија - Братунац, да ће ту бити један гранични прелаз, као и да ће у наредних годину и по дана почети реконструкција више од 10 граничних прелаза са БиХ.
"Пола ће они финансирати, а пола ми", додала је Михајловић.

Министарка је нагласила да Србија у последњем периоду доста ради на стабилности у региону и повезивању.
"Овај регион је пролазио тежак период, али заједичким повезивањем можемо да направимо резултате", навела је Михајловић и подсетила да је Берлински процес започео ту сарадњу.
Михајловић је нагласила да треба смањити царинске баријере и процедуре са суседним земљама како би се самњило чкење на граници, јер то успорава трговинску размену.

"Наши односи са БиХ су веома интензивне односи, одлука Србије је јасна - желимо да градимо аутопут ка Сарајеву, а БиХ треба да одреди руту. Ми немамо против да се понуди неколико варинајти па да видимо која је економски најисплативија", нагласила је Михајловић.
Она је казала да је за Србију веома важна и изградња аутопута Ниш-Приштина који се већ зове "Аутопут мира", а за који се завршава пројектна документација.

 

Коридор 10 до краја године,додатне фирме ако треба

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће путни Коридор 10 кроз Србију бити завршен до краја године и да би требало укључити и додатне фирме да би се посао завршио у том року.

"Евентуално тај рок може да се продужи када је реч о обилазници око Димитровграда и на једном делу Грделичке клисуре. Сматрамо да је могуће завршити посао, а  ако је потребно чак да се и додатно неке фирме укључе, министарство нема ништа против тога", рекла је Михајловић.
Она је, одговрајући на питања новинара на скупу "Коридори - развојна шанса Србије и региона", рекла да су Коридори Србије инвеститор пројеката и да ће се министарство сагласити да се укључе и друге компанија ако Коридори сматрају да не могу да заврше посао у задатом року.

Михајловић је казала да Коридори Србије треба да дају свој став како ће решити проблем са грчком компанијом Актор која је ангажована на четири деонице Коридора 10.
"Министарство очекује одговор и после кампања ћемо бити на терену и гледати како да се то реши", навела је Михајловић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести