Михајловић: Морамо да задржимо предузећа која су продуктивна

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је у Иригу да је интерес државе да заштити предузећа

која су продуктивна, нагласивши да у нашој земљи морају да се отварају нове фабрике.

Морамо да се окренемо отварању нових фабрика, јер је то начин да подигнемо државу, рекла је она новинарима после састанка Радне групе за Фрушкогорски коридор и разговора са грађанима иришке општине.

Одговарајући на питања у вези са најављеним мерама за заштиту 17 предузећа у реструктурирању од наплате потраживања, односно принудне наплате до годину дана, министарка Михајловић је рекла да су многи индустријски комплекси у Србији претходних 15 година практично уништавани тако да више скоро не функционишу.

То се више не сме дозволити, нагласила је она и додала да је „циљ и интерес да задржимо оно што је продуктивно, а оно што је непрофитабилно да решавамо на другачији начин него до сада”.

Министарка је нагласила да је истовремено неопходно спровођење одговарајућих социјалних програма за вишкове запослених и указала на потребу јачања предузетничке иницијативе, како би и на тај начин била повећавана запосленост.

У разговору са грађанима те сремске општине, одржаних у оквиру устаљене праксе пријема грађана код потпредседнице Владе, Михајловић је нагласила потребу заједничког решавања проблема, како у сарадњи са представницима локалне самоуправе тако и у координацији са републичким органима.

Грађане иришке општине посебно тиште проблеми недостатка канализације, спорог издавања грађевинских дозвола и други, који су, како је рекла, наслеђени из протеклог периода.

У решавању тих и осталих проблема као и у привлачењу инвестиција, локалне самоуправе могу да рачунају на помоћ и подршку надлежних државних органа и институција, рекла је Михајловић и нагласила да су инвеститори све више заинтересовани за улагања у Србији, јер су услови пословања бољи него раније.
(Танјуг)

Контрола извођача радова на Жежељевом мосту
Зорана Михајловић је изјавила да ће извођачи радова на Жежељевом мосту бити интензивно контролисани у обављању тог посла и затражила да много више радника што пре буде ангажовано на изградњи тог објекта.

"Очекујемо да у најкраћем периоду извођач радова са много већим бројем радника ради на Жежељевом мосту него што то тренутно чини", рекла је она одговарајући на питања новинара, после разговора са грађанима општине Ириг.

Министарка је подсетила да су извођачи радова, шпанско-италијански конзорцијум „Азви”, недавно добили рок од 17 месеци да заврше изградњу тог моста на Дунаву и додала да ће ресорно министарство давати подршку у реализацији тог пројекта, коме год буде потребна.

"Контролисаћемо извођаче да своје послове завршавају квалитетно и на време и да имају коректан однос са подизвођачима", подвукла је Михајловић.

Она је подсетила да су прошлог понедељка потписани уговори између извођача радова, Покрајинске владе и Града Новог Сада о преносу  финансијских средстава за финансирање додатних радова на том мосту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести