Михајловић: Потврда да је Србија фактор стабилности у региону

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић оценила је да је посета српског премијера Александра Вучића и његово учешће на конференцији Бечког економског форума у Тирани

још једном показала да је Србија фактор стабилности у региону.

Она је, у изјави за Танјуг, објаснила да је Србија претходних месеци радила заједно са Албанијом, кроз заједничку радну групу, у жељи да предложи врло конкретне пројекте и да премијери, пре свега Србије и Албаније предложе на Самиту о Западном Балкану, крајем августа у Бечу, неколико важних пројеката који су од регионалног значаја.

Према њеним речима, политичка стабилност, која треба да се остварује, а сада се већ остварује у односима Тиране и Београда, јесте један од услова бржег економског развоја.

"Сасвим сигурно ћемо у нарендих 15 дана припремити документ протокола између Сбрије и Албаније а можда ће у том протоколу бити и Црна Гора, који ће два премијера потписати. У питању је аутопут преко Косова до албанске луке", рекал је Михајловић.

Разговараћемо, најавила је, и о реконструкцији железничке пруге.
"Све то што радимо уклапамо у једну главну мрежу европских интерконекција, односно главну мрежу ЕУ. Земље Западног Балкана са пројектима у инфраструктури су једним кораком већ у ЕУ. То је у ставри порука овог форума и посете прмеијера", истакла је потпредседница Владе Србије.

Она је најавила и да ће премијер Вучић у Беч, крајем августа, отпутовати са припремљеним пројектима и поруком целог региона која ће гласити: "Знамо шта хоћемо, имамо пројекте који су врло важни и који повезују све земље региона, а без тог повезивања нема развоја Западног Балкана".

Тога је, како сматра, свесна и ЕУ.
Са ЕУ, Михајловић истиче, треба разговарати да ли је спремна не само да финансира одређене пројекте, јер негде имамо идејни пројекат, негде нам је потребан главни пројекат, негде нам је потребна студија о изводљивости, и да након тога размишљамо који су извори финансирања.

"Хоће ли то бити ЕУ, или Исток, Запад или ће то Србија сама учинити одређујући приоритете, јер је то што Србију раздваја од осталих земаља. Ми смо дефинисали приориет. Направаили смо пасоше сваког пројекта. Колико будемо спремни економски бићемо у стању одређене пројекте да покренемо сасмостално", поручила је она на крају посете Тирани.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести