Михајловић: Превозницима ће бити омогућено да раде

Потпредседница владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поручила је данас да држава уводи ред у област друмског транспорта

и да ће новим Законом о превозу терета у друмском саобраћају превозницима бити омогућено да раде.

"Нисмо радили предлог овог закона сами већ са представницима удружења и транспортних предузећа. Издавање дозвола је уређено уредбом и јасно је дефинисано како се долази до дозвола, које су критичне дозволе. У августу прошле године, на пример, ниједна дозвола није могла да се добије, јер уредба није била на најбољи начин дефинисана и њом нису била најбоље заштићена транспортна предузећа и зато смо је прошле године редефинисали", рекла је Михајловић у Скупштини Србији.

Она је током расправе о амандманима на предлоге закона о превозу терета у друмском саобрацају и закона о превозу путника у друмском саобраћају рекла да је прошле године била таква ситуација да је министарству враћено више од 60.000 неискоришћених дозвола.

"Увели смо ред, јасна правила и јасне критеријуме", рекла је Михајловић додајући да су сада транспортна предузећа добро заштићена и да могу да раде, као и да држава сада може да има користи од развоја транспорта.

Нови закони у тој области ће омогућити још бољу конкуренцију и ефикаснији рад транспортних предузећа, заштиту путника и допринети смањену сиве економије.

Према подацима  министарства, Србија губи више од 100 милиона евра због сиве економије у друмском превозу.

Укупан приход од друмског превоза у Србији износи 150 милиона евра на годишњем нивоу.

Михајловић је говорећи о новом Закону о превозу путника у друмском саобраћају рекла да постоје редовне контроле и да нови закон предвиђа да се најмање једном у пет година контролише испуњеност услова за издавање лиценци, али да то не значи да те контроле неће бити чешће.

Министарство је обавезно да води регистар издатих и одузетих лиценци за превоз и да врши проверу испуњености услова за издавање, с тим да период између две провере не може бити дужи од пет година.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести