Михајловић: Спремни да градимо аутопут до Сарајева било којом трасом

БЕОГРАД: Србија је спремна да гради аутопут ка Сарајеву и повеже се са БиХ било којом трасом коју одреди БиХ, када се договоре између себе, изјавила је данас Тањугу потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.
autoput
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Каже да би тај аутопут могао да се гради кроз Србију преко Котромана, али и преко Сремске Митровице.

Министарка је изразила наду да ће се у првој половини 2018. године знати траса којом ће тај аутопут ићи кроз БиХ.

Михајловић је подсетила да су разговори о том пројекту започети са БиХ још прошле године на састанку свих чланица Западног Балкана и ЕУ. 

"Оно што би сада могао да буде наш закључак, јесте да је Србија спремна да се повеже са БиХ, где год то БиХ буде рекла да је њена рута. Ми смо за сада мислили да иде преко Котромана и да када завршимо деоницу Коридора 11 Прељина - Пожега завршимо и 62 км до границе и да се ту повежемо са БиХ", навела је Михајловић.

Министарка грађевине је рекла Тањугу је Србија спремна и за градњу нашег дела преко Сремске Митровице, уколико се БиХ можда одлучи за ту руту.

"Ми смо спремни и за то, чак је та траса преко Сремске Митровице за око 14 км краћа".

Михајловић истиче да Србија за пројекат градње аутопута Београд - Сарајево има потребне просторне планове и да ће већ радити и идејни пројекат.

"Ми се надамо да би, ипак, негде у првој половини следеће године требало да знамо куда би могао тај аутопут да иде, да би могли да кренемо са пројектно - техничком документацијом, као и да почнемо да разговарамо о уговору о финансирању".

Михајловић је рекла да су јуче са члановима Председништва БиХ вођени разговори, на шта Србија такође чека већ дуже време, о потписивању међудржавних споразима у Савету министара БиХ за реконструкцији свих 11 мостова између Србије и БиХ.

Србија је издвојила шест милиона евра за ту намену и потребна документација са наше стране је углавном готова.

"Али, ми не можемо да почнемо да радимо док Савет министара БиХ не буде усвоји тај међудржавни споразум".

Михајловић је рекла да је разговрано јуче и о мосту на Дрини Љубовија - Братунац, који је Србија завршила у предвиђеном року, али да БиХ треба да изгради заједнички гранични прелаз.

"Ми и ту чекамо споразум у Савету министара БиХ, који ће омогућити да направе један гранични прелаз (како би мост могао да се користи)", додала је Михајловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести