Михајловић: За годину дана готова Фабрика воде у Ужицу

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић потписала је данас уговор о извођењу радова на реконструкцији фабрике воде "Петар Антонијевић" у Ужицу,

а радови на изградњи прве фазе  почеће 8. октобра и у року од годину дана биће обезбеђено водоснабдевање за 70.000 становника.

Михајловић је потписала уговор, у Влади Србије, са  градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем и директором предузећа Јединство АД Севојно Мићом  Мићићем.

Министарка је рекла да су радови вредни 400 милиона динара, од чега је то мининстарство изводијло 360 милиона, а град Ужице 40 милиона.

-Мени је драго што ће за годину дана око 70.000 становника имати квалитетну воду за пиће, рекла је Михајловић.

Како је нагласила, министарство ће будно пратити реализацију тог пројекта и помоћи уколико буде било каквих проблема током извођења радова.

Петковић је у име Ужичана захвалио Влади, премијеру Александру Вучићу и посебно Михајловићки за подршку Ужицу у решавању кључног проблема истичући да ће након прве фазе радова на фабрици воде односно за годину дана Ужичани имати редовно и неометано снабдевање водом.

Он је подсетио да су се још 2013. појавиле цијанобактерије у акумулацији Врутци и да је влада брзо реаговала и са милион евра финансирала прикључење на алтернативни извор за снабадевање - Сушичка врела, одакле се и сада снабдева Ужице.

-Хвала посебно Михајловићки која је у последњих годину дана била сквакодневно укључена у овај велики сложен посао и дошли смо до тога ћемо 8. октобра  почети радови на реконструкцији и доградњи фабрике воде, навео је градоначелник Ужица.

Он је казао да ће у првој фази бити завршен највећи део посла и да ће након ње поново моћи да се користи вода из акумулације Врутци.

У тој фази је предвиђена уградња ламенарних таложника, изградња опреме, озонизација, постављање пешчаних филтера и део лабораторије и друго.

Мићић је рекао да ће Јединство АД Севојно завршити поверени посао у року и све урадити квалитетно, то јест да ће бити уграђена европска опрема.

Он је додао да је та фирма већ радила сличне фабрике у Лесковцу и на Копаонику, као и у Црној Гору.

За прву фазу радова је издата грађевинска дозвола 20. маја 2016.
Очекује се да друга фаза пројекта  буде завршена до краја 2017. године.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести