Михајловић: Завршено 98 километара аутопута у 2016.

У Србији је у 2016. години завршено 98 километара аутопута, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

"Иза нас је веома успешна година", рекла је Михајловић на годишњој конференцији за медије представљајући резултате министарства.

У Србији је током 2016. рехабилитовано девет деоница пута у дужини од 124,6 километара.

Такође, у 2016. је обновљено укупно 110 километара пруге на којима су могуће брзине веће од 100 километара на час.

Купљено је, такође, у оквиру руског кредита, 27 нових дизел моторних возова за 100 милиона долара.

Михајловић је рекла да ће у 2017. бити завршени започети инфраструктурних пројеката, од којих је најважнији путни Коридор 10, затим завршетак целог потеза аутопута на Коридору 11 од Обреновца до Прељине.

Она је најавила да ће у марту почети градња деонице Сурчин - Обреновац, као и да ће у априлу бити настављена градња обилазнице око Београда, од Остружничког моста до Бубањ Потока.

Михајловић је додала да су у току јавни позиви за рехабилитацију око 200 километара путева у Србији.

Министарка је напоменула да су у 2016. у том ресору донети важни системски закони, на пример Закон о становању и Измене и допуне Закона о комуналним делатностима.

Србија је захваљујући електронским грађевинским дозволама ушла у првих 10 земаља по спроведеним реформама на Дуинг бизнис листи, рекла је потпредседница владе.

Михајловић је додала да је циљ да Србија, која се сада налази на 47. месту, ове године уђе у првих 40 земаља по условима пословања.

Она је додала да ће у 2017. бити настављене активности на унапређењу пословног амбијента, где је посебно важна реформа катастра, као и да би требало да се упис имовине обавља за највише 24 сата.

Сумирајући најзначајније резултате у претходној години, Михајловић је истакла да завршена градња 40 километара аутопута Љиг-Прељина који је пуштен у саобраћај.

"Сви резултати које смо постигли само су нам подигли лествицу за следећу годину и обавезују нас да радимо још више и боље", поручила је Михајловићева.

Према њеним речима, у 2017. ће бити комплетирана документација за Фрушкогорски коридор, а са покрајинском владом разговараће се о изворима и моделу финансирања.

Михајловић је додала да се наставља рад на реализацији пројекта аутопут Ниш-Мердаре и да ће пројектна документација бити готова до маја.

"Идуће године, у другој половини, очекујемо и почетак градње брзе пруге Београд-Будимпешта, на деоници Стара Пазова-Нови Сад, из руског кредита", рекла је Михајловић.

У 2017. очекује се завршетак изградње моста Љубовија-Братунац, Жежељевог моста у Новом Саду, као и реконструкције деонице барске пруге од Ресника до Ваљева, у дужини од 77,6 километара. Међу циљевима је и брже спровођење Закона о озакоњењу објеката, захваљујући запошљавању 1.046 људи у локалним самоуправама.

Она је додала да је број пописаних објеката за озакоњење повећан са 360.000 у новембру на скоро пола милиона.

Она је истакла да то министарство успешно спроводи реформу српских железница и да би то могао да буде пример и за реформу осталих великих државних предузећа.

Она је додала да вредност пројеката на железници износи четири милијарде евра и да ће се, када је реч о смању броја запослених у 2017. години, водити рачуна о старосној и кадровској структури запослених.

Она је рекла да тренутно не може да саопшти колико ће радника морати да оде из железице у 2017. години.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести