Минималац се врти око 129 динара по сату

Колико ће новца од следеће године бити у коверти запослених који раде за минималну зараду још се не зна јер се још увек

разговара о износу најниже сатнице. Да подсетимо, она сада износи 121 динар, није се мењала више од две године, а по речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, синдикати неће пристати на то да минимална сатница буде испод 135 динара.

– Након састанка Социјално-економског савета одржана је седница Председништва ШШ-а на којој је разматран извештај радне групе с тог  састанка – каже Милић. – Заједнички став и договор оба репрезентативна сидниката, уз ШС Србије и УГС „Независност” је да минимална сатница не може бити испод 135 динара. Уз то повећање, минимална зарада била би номинално виша 2.460 динара, а минималац би износио 23.460, односно тај износ би покрио 67 одсто минималне потрошачке корпе, и то је минимум испод којег се неће ићи.

Милић наглашава да су сви учесници у разговору свесни тога да се минимална цена рада мора повећати, али да, наравно, има разлике у висини повећања. Послодавци су на почетку били спремни да се минималац повећа на 125 динара, а на крају су се партнери нашли око износа од 129 динара, што не значи да су разговори завршени.

– Добро је што су се ставови социјалних партнера приближили и што се у разговору дошло до износа од 129 динара по радном сату. Ипак, то не значи да су преговори завршени и да је то износ минималне сатнице који ће важити од следеће године. Рзговори ће се наставити, а већ почетком следеће недеље биће одржан нова седница СЕС-а. Очекујемо да ће договор бити постигнут, а уколико до тога не дође, одлуку ће морати да донесе Влада Србије – каже Милић.

У очекивању наставка разговора, треба рећи да је 15. септембар законски рок за утврђивање висине минималне зараде, тако да има још петнааестак дана да се постигне договор. Без њега, одлука је на Влади Србије, а то не би било први пут да се на тај начин одреди висина минималне зараде.

Иако свакако није реч о великом повећању зараде, сигурно је да онима који раде за њу – а званично минимлац зарађује око 100.000 запослених, незавнично више од 300.000 – оно много значи. Наиме, уз повећање минималне сатнице са 121 динар на 135 динара, најнижа минимална сатница, која зависи од броја радних сати у месецу, уместо садашњих 20.328 динара, износила би 22.680 динара, док би највиша минимална зарада, уместо садашњих 22.264 динара, порасла на 24.840. Уз повећање минималне сатнице на 129 динара, најнижа минимална зарада била би 21.672 динара, а у месецима с највише радних сати минималац би износио 23.736 динара.

Д. Млађеновић

 

Разговором до договора

Дакле, висина минималца ће и даље бити тема разговора који би требало да доведе до решења које би могло задовољити све учеснике.

Наиме, синдикати су, по свему судећи, одустали од захтева да се минимална сатница повећа на 143 динара, а изгледа да су од повећања од свега неколико динара одустали и послодавци.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести