Министарка: Убудуће пет одсто субвенција за осигурање

Нацртом новог закона о противградној заштити предвиђено је да се од подстицаја за биљну производњу које се исплаћују пољопривредницима, око пет одсто средстава користи за осигурање,

изјавила је данас министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.
"Онај пољопривредник који конкурише за субвенције, мораће да издвоји тих пет одсто за осигурање, то је отприлике 500 динара на садашњих 100 евра по хектару, можда нешто и мање", казала је Богосављевић Бошковић на конференцији на којој су представљени резултати рада тог министарства у првој години рада владе.

Богосављевић-Бошковић је навела да је предвиђено да се потом склапају уговори са осигуравајућим кућама које ће из тих средстава бити обавезне да набаве противградне ракете.
Она је истакла да ће нови закон чије је усвајање планирано за ову годину, омогућити да систем противградне заштите у Србији буде далеко сигурнији, поузданији и ефикаснији.  

   Надлежности на свим нивоима ће бити јасно одређене, а противградна заштита ће прећи у надлежност Министарства пољопривреде, додала је Богосављевић Бошковић.
Богосављевић Бошковић је још једном позвала пољопривреднике да осигурају свој род,  јер како је упозорила, не постоји стопроцентно поуздан систем противградне заштите.

Она је подсетила да држава регресира 40 одсто премије осигурања.     
"Досадашње искуство говори да они који су имали подигнуте противградне мреже нису имали штету... дајемо повраћај инвестиције 40 до 55 одсто, у подручјима где су највеће штете, ако је 10.000 евра на једном хектару, министарство рефундира 5.500 евра", казала је Богосављевић Бошковић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести