Министарство финансија: Буџетски суфицит у мају 1,8 млрд динара

Влада Србије је у мају текуће године остварила буџетски суфицит од 1,8 милијарди динара, при чему су приходи износили 80,8 милијарди а расходи 79,0 милијарди динара,

објавило је данас Министарство финансија Србије.

Порески приходи су достигли 70,6 милијарди динара.

По основу ПДВ-а у мају је наплаћено 37,8 милијарди динара, а приход од акциза износио је 20,4 милијарде.

Приход по основу пореза на добит има растући тренд с обзиром да се ближи рок за уплату пореза по основу годишњег обрачуна. Пошто је крајњи рок за обрачун и уплату 28. јун, овог месеца се очекује највећи приход по основу овог пореског облика, наводи се у Извештају о извршењу буџета за мај 2016, објављеном на сајту Министарства.

Непорески приходи су износили 9,9 милијарди динара, а по основу донација у буџет се слило 0,2 милијарде динара.

Расходи су извршени у износу од 79,0 милијарди динара. Највеће ставке на расходној страни су били расходи за запослене и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО).

На исплату плата запосленима утрошено је 19,0 милијарди динара. Трансфери ООСО износили су 17,9 милијарди, од чега је трансфер ПИО фонду износио 16,9 милијарди динара.

У првих пет месеци 2016. остварен је дефицит буџета Републике у висини од 11,3 милијарди динара, а када се у расходе укључе и пројектни зајмови који нису део буџета али припадају нивоу Републике, онда је буџетски дефицит у посматраном периоду тежак 20,7 милијарди динара.

Капитални расходи финансирани из пројектних зајмова повећани су у периоду јануар - мај текуће године за 4,8 милијарди динара у односу на исти период претходне године.

На нивоу опште државе у првих пет месеца је забележен дефицит у износу од 23,9 милијарде динара, при чему је у мају остварен суфицит у износу од 2,8 милијарде.

Суфицит је остварен највише захваљујући приходима на нивоу локалних самоуправа чему је допринела уплата тромесечних обавеза по основу пореза на имовину, али и приход од продаје земљишта који је једнократног карактера.

На крају маја збирни суфицит локалних самоуправа износи 9,1 милијарди динара.

Аутономна покрајина Војводина је тренутно у дефициту од 0,1 милијарди динара, а дефицит Фонда СОВО је 0,3 милијарде.

ПИО фонд је забележио дефицит у износу од 7,3 милијарди, с обзиром на значајан депозит из претходне године којим располаже.

Национална служба за запошљавање и РФЗО су забележили суфиците у износу од 0,7 и 2,2 милијарде динара, респективно. Суфицит РФЗО је последица динамике исплата плата, пошто се у јануару у здравству исплаћује само пола месечне зараде.

Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије, се у највећој мери финансирају из кредита, те је њихов укупан дефицит износио 7,5 милијарди динара.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести